Σε εντατική προετοιμασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ υποβάλλουν αρμόδιοι παράγοντες της συμμαχίας την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στις εφημερίδες της γειτονικής χώρας, ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης δεν αποτελεί το πρόβλημα της ονομασίας, ούτε οι ελληνικές αντιρρήσεις, αλλά το «άσχημο πολιτικό κλίμα που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», πηγές από τη Συμμαχία στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ προκαλεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το μήνυμα θα διαβιβαστεί από το ΝΑΤΟ στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες.
Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, από τη Συμμαχία προειδοποιούν ότι η τελική απόφαση που αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει ληφθεί και δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα συμβεί αυτό.
Ωστόσο, η αμερικανική ώθηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί αμείωτη. Στις αρχές Νοέμβρη, θα επισκεφθεί τα Σκόπια και η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ και ακολούθως ο Βρετανός ομόλογός της. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ομάδα της Συμμαχίας, ενώ στα μέσα Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει ενθαρρυντικό μήνυμα από τη διάσκεψη αυτή μόνο στην περίπτωση που μέχρι τότε υπάρξει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα, η ΠΓΔΜ πιθανότατα θα δεχτεί πρόσκληση για ένταξη, τον Απρίλη στο Βουκουρέστι. Ομως, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνήθως διαρκούν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες, πιθανότατα θα τεθεί στην ΠΓΔΜ κατάλογος με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τύπου των Σκοπίων, η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ θα κρατήσει σε αβεβαιότητα τη χώρα έως το 2009 που θα ανακοινωθεί και η τελική απόφαση.