Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος Πολωνοί διπλωμάτες

Διαμαρτυρία της Μόσχας προς την ιρακινή κυβέρνηση για τη δράση ιδιωτικών μισθοφορικών εταιρειών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αυτοκινητοπομπή της πολωνικής πρεσβείας έγινε χτες στόχος βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο Πολωνός πρέσβης Πιέτρζικ Εντβαρντ τραυματίστηκε ελαφρά αλλά ένας σωματοφύλακάς του και ένας περαστικός σκοτώθηκαν, ενώ 11 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η πολωνική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τους περίπου 900 στρατιώτες που διατηρεί ακόμη στη χώρα.

Κατά τα άλλα, ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της δράσης των μισθοφορικών εταιρειών στο Ιράκ. Χτες η Μόσχα κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία προς την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα διπλωματική αυτοκινητοπομπή της ακινητοποιήθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από μισθοφόρους της βρετανικής «Global Strategies Group» και διά της βίας έγινε έλεγχος στα αυτοκίνητα. «Τα χειρότερα, σημειώνεται στη ρωσική ανακοίνωση, αποφεύχθηκαν χάρη στην ψυχραιμία των Ρώσων διπλωματών και του προσωπικού ασφαλείας, αλλά πρέπει να υπάρξει έλεγχος και κανόνες στη δράση των ιδιωτικών εταιρειών».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τη μισθοφορική εταιρεία «Blackwater», της οποίας ο ιδρυτής και πρόεδρος κατέθεσε την Τρίτη σε επιτροπή του Κογκρέσου. Ο Ερικ Πρινς υπεραμύνθηκε των υπαλλήλων του. Αποκάλυψε, όμως, ότι στο επίμαχο περιστατικό της 16ης Σεπτέμβρη, όντως, «κατά λάθος» πυρ άνοιξε ένας μισθοφόρος της εταιρείας κατά διερχόμενου αυτοκινήτου σκοτώνοντας τον οδηγό, και μετά δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς το αυτοκίνητο προχωρούσε ακυβέρνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στο συγκεκριμένο επεισόδιο, οι νεκροί πολίτες ήταν 17 και όχι 11 και οι τραυματίες 24 και όχι 18.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μάλικι επανέλαβε χτες ότι η εταιρεία «είναι ακατάλληλη για να λειτουργεί στο Ιράκ». Εντούτοις, υπενθυμίζεται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ