Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολιτικά «παζάρια» σε εξέλιξη

Ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, οι πολιτικές διεργασίες στην Ουκρανία αυξάνονται. Ετσι, με βάση τα αποτελέσματα στο 99,69% προηγείται το «Κόμμα των περιοχών» (ΚτΠ) με 34,31% (174 έδρες) κι ακολουθεί το κόμμα «ΜΠΙΟΥΤ» της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο, με 30,76% (157 έδρες), ο συνασπισμός του νυν Προέδρου Β. Γιούστσενκο «Η Ουκρανία μας - Λαϊκή αυτοάμυνα» με 14,18%, (72 έδρες), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 5,39% (27 έδρες) και το κεντρώο κόμμα «Μπλοκ του Λιτβίν» με 3,96% (20 έδρες). Εκτός Βουλής έμεινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 2,86%, που τους τελευταίους 17 μήνες συγκυβερνούσε στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» μαζί με το ΚτΠ και το ΚΚΟυ.

Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι φανερό πως θα δημιουργηθεί και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας. Αρχικά η Γ. Τιμοσένκο, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Γιούστσενκο, ζήτησε τη συγκρότηση μιας «πορτοκαλί» κυβέρνησης, των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων», αφού τα δύο κόμματα έχουν από κοινού 229 έδρες (στις 450).

Την ίδια ώρα, όμως, το κόμμα του Β. Γιούστσενκο δεν αποκλείει την ένταξη στην κυβέρνηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, που όπως εκτιμά, «μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί η διαίρεση της χώρας». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Β. Γιούστσενκο ζήτησε, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα που πέρασαν στο κοινοβούλιο, με εξαίρεση το ΚΚ Ουκρανίας, να προχωρήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας, με στόχο την επίτευξη της «συσπείρωσης της χώρας γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος πήρε αποστάσεις από τη «σύμμαχό» του, Γ. Τιμοσένκο, η αντίδραση της οποίας ήταν άμεση. Με δηλώσεις, η Τιμοσένκο απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με το ΚτΠ, του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, η Τιμοσένκο σημείωσε πως στην περίπτωση που το ΚτΠ εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση, το δικό της κόμμα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο Π. Τσιμπένκο, εκπρόσωπος του ΚΚ Ουκρανίας δήλωσε ότι το κόμμα έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει νοθεία σε βάρος του, ίσως σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι το 2006, κάτι που όμως δεν αλλάζει την ουσία. Ετσι θα προσφύγει στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ