Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλατιά σύσκεψη για συντονισμό της πάλης

Αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Πλατιά σύσκεψη - συζήτηση με τις ενώσεις γονέων της Νομαρχίας Αθήνας, τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ, εργατικά σωματεία, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους μαθητών, έχει προγραμματίσει για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας.

Στόχος: Ο συντονισμός της πάλης ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Αιχμή: Τα τεράστια προβλήματα στην προσχολική αγωγή, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, το κτιριακό για τους φορείς της Αθήνας (πρόταση για κινητοποίηση στις 11 Οκτώβρη), η αναγνώριση τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων και των ΚΕΣ.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος.

Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί όλους τους φορείς να πάρουν κατά τόπους πρωτοβουλίες και να οργανώσουν την πάλη τους κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, για να μην περάσουν τα σχέδια για αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

Στο σχετικό κάλεσμα η Ομοσπονδία Γονέων μεταξύ άλλων αναφέρει: Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των σχολείων (ιδίως στο Δήμο της Αθήνας) να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Παράλληλα, η ανάθεση ανέγερσης 27 σχολικών κτιρίων μέσω των ΣΔΙΤ στους ιδιώτες συμβάλλει στην ολόπλευρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου. Οι γονείς συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν - 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο - την κατά τα άλλα «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», τα παιδιά συνεχίζουν να μένουν αμόρφωτα προς δόξα και τιμή των φροντιστηρίων και της «παραπαιδείας». Το περιεχόμενο των σπουδών, τα νέα βιβλία και ο χαρακτήρας του σχολείου εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς οδηγώντας μεγάλο μέρος των παιδιών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εγκαταλείπει το σχολείο.

Η επερχόμενη αναγνώριση των τίτλων σπουδών (από 20/10) των ιδιωτικών κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών και ο εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις της ΕΕ θα συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ηδη από φέτος, που ισχύει η υποχρεωτικότητα του νηπιαγωγείου, το μεγαλύτερο μέρος των προνηπίων έμεινε εκτός δημοσίου νηπιαγωγείου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νηπίων εγγράφτηκαν στα ιδιωτικά. Οι υποδομές της προσχολικής αγωγής είναι οι χειρότερες της εκπαίδευσης και δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Η δημόσια εκπαίδευση οδεύει προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων, θα ακολουθήσει η αποκέντρωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η δραματική αυτή για τη λαϊκή οικογένεια κατάσταση υπαγορεύει έναν καλύτερο συντονισμό της πάλης για: Ενιαίο Δημόσιο 12χρονο Σχολείο. Δίχρονη υποχρεωτική Δημόσια Δωρεάν προσχολική αγωγή σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια. Αναβαθμισμένες Επαγγελματικές Σχολές, μετά το Λύκειο, αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν. Διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Μόνιμους διορισμούς όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οχι στην αποκέντρωση - Οχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαγοί»...(2021-10-27 00:00:00.0)
«Δεν παίζουμε με τις ανάγκες των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή»(2019-06-19 00:00:00.0)
Ενταση της πάλης τώρα!(2009-11-13 00:00:00.0)
Πήραν πίσω τη ρύθμιση(2008-06-06 00:00:00.0)
Λίστες αναμονής, κενά και ελλείψεις(2007-09-12 00:00:00.0)
«Η "αποκέντρωση" είναι μια απάτη»(2007-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ