Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κερδοσκοπία με τα βλαστοκύτταρα

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση φτάνει μόνο στην Ελλάδα ο τζίρος των εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων (προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου), τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος μυελού των οστών ή άλλες γενετικές παθήσεις.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα ίσως δώσουν λύσεις στην αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων, όμως έχει γίνει κατάχρηση στη λήψη και διαχείρισή τους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά που ακούγονται και διαφημίζονται, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, που θα γίνει στις 8-13 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Οι επιχειρηματίες που οσμίστηκαν κέρδη από τα επιστημονικά επιτεύγματα με τα βλαστοκύτταρα έχουν αναπτύξει διεθνώς περισσότερες από 100 ιδιωτικές τράπεζες για τη συλλογή και διατήρηση των βλαστοκυττάρων.

Στην Ελλάδα - παρά το νομοθετικό κενό - δρουν 16 ιδιωτικές εταιρείες και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ακόμα 50. Τα ζευγάρια πληρώνουν 2.000-2.500 ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συλλογή σε ιδιωτικές τράπεζες αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όχι μόνο δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά μπορεί να κρύβει και μεγάλους κινδύνους.

Ο τρόπος συλλογής των δειγμάτων δεν ελέγχεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμα, ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σωτηρία των ίδιων των παιδιών. Αντίθετα, αν υπήρχαν σε δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα 70.000-80.000 δείγματα, το 90-95% των παιδιών θα έβρισκαν μόσχευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ