Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Πολύχρονο και δημιουργικό

Ανοίγει η αυλαία του 23ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του παράλληλου 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ, την Κυριακή (10/9), με συμμετοχή 21 ελληνικών ταινιών και 93 ταινιών από 49 χώρες. Παράλληλα με την έναρξη του Φεστιβάλ εγκαινιάζεται το αμφιθέατρο του νέου δημοτικού ωδείου, ενώ τιμώνται τα 50 χρόνια κινηματογραφικής προσφοράς του Ντίνου Κατσουρίδη.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ συμμετέχουν ταινίες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Τουρκία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, την Αλβανία κ.ά. Οι ελληνικές ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα είναι το «Ελα να σου πω» της Κατερίνας Φιλιώτου, «Η τροφός» του Γιώργου Τζάνερη και το «Nuestra Senora De Los Perros» της Εύης Καραμπάτσου.

Στο σπουδαστικό τμήμα του 23ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους συμμετέχουν 11 ταινίες, ενώ 6 ταινίες Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες δε διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια, που απαιτεί ο νόμος, συμμετέχουν στο ειδικό τμήμα «Ελληνες του Κόσμου», που δημιούργησε το φεστιβάλ και για το οποίο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεσμοθέτησε βραβείο 2 εκατ. δρχ.

Επίσης, προβάλλονται δέκα ταινίες στο πληροφοριακό τμήμα ταινιών μυθοπλασίας και δεκαπέντε στο πληροφοριακό της σπουδαστικής κατηγορίας. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες: «Πλαστογραφημένες προσδοκίες» της Λουκίας Ρικάκη, «The A-Train» της Ελένης Θωμάτου, «Νυφικό για πούλημα» της Λελούδας Πέτρου - Veschi και το «Cote D' Azur» του Δημήτρη Κωτσαρά.

Τα παράλληλα αφιερώματα του φεστιβάλ αφορούν σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο και τη Φινλανδία. Φέτος, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, το φεστιβάλ επεκτείνει το θεσμό του κριτικού σχολιαστή (Grand Temoin) των διαγωνιζόμενων ταινιών. Στόχοι του θεσμού - που ισχύουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις - είναι η κριτική ανάλυση των ταινιών και η δημιουργική ανταλλαγή απόψεων με τους νέους κινηματογραφιστές και το κοινό. Ο Τζαμούσι Λασάντ από την Τυνησία είναι ο κριτικός σχολιαστής στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και ο Σωτήρης Δημητρίου στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα.

Παρουσιάζονται επίσης έκθεση έργων του Τάσου Ζωγράφου και μία ακόμη έκθεση ζωγραφικής που αναφέρεται στη χαμένη αθωότητα των παραδοσιακών παιχνιδιών και πραγματοποιείται στους χώρους της δημόσιας βιβλιοθήκης.

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται φέτος στα 200 εκατ. δρχ., από τα οποία τα 70 εκατ. προέρχονται από το ΥΠΠΟ, τα 25 εκατ. από την ΕΤ-1 και τα υπόλοιπα από το Δήμο Δράμας, ενώ κύριοι χορηγοί είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ