Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από την Ανδαλουσία... ως την Αργεντινή

Χρ. Χόγιος
Χρ. Χόγιος
Μετά τις τελευταίες εμφανίσεις της στο Λυκαβηττό, το 2001, η Ανδαλουσιανή ιέρεια του φλαμένκο και μούσα του Κάρλος Σάουρα, Χριστίνα Χόγιος, επιστρέφει στην Αθήνα. Στις 26, 27 και 28/9 παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου «Badminton» (Αλσος Στρατού, Γουδή), με το νέο της δυναμικό σύνολο «Ballet Flamenco de Andalucia». «Viaje al Sur», δηλαδή «Ταξίδι στο Νότο», είναι ο τίτλος της παράστασης που θα δώσει για το ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο της δίχρονης περιοδείας της σε όλη την Ευρώπη.

Οπως αναφέρει: «Ποτέ δεν περίμενα ότι ο χορός θα γινόταν ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή μου, πως θα με έκανε να διψώ τόσο και να θέλω να πιω από όλες τις πιθανές πηγές... Θέλω να αιχμαλωτίσω νέα αρώματα, να αντλήσω απ' το παρελθόν, να ψάξω τις ρίζες και τις παραδόσεις και να δημιουργήσω νέες φόρμες, με ένα πιστεύω: Πρέπει να δουλεύεις σκληρά για να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα, συνειδητοποιώντας τι μένει ακόμα να μάθεις. Πάνω στη σκηνή, με τα φώτα και τον κόσμο, ζω ένα μοναδικό συναίσθημα: Ενα ειδύλλιο γεννιέται ανάμεσα στο φλαμένκο κι εμένα, μια σχέση πάθους και στοργής. Το φλαμένκο ζει μέσα μου, η ζωή μου η ίδια είναι το φλαμένκο».

Η παράσταση αφηγείται ένα ταξίδι στο Νότο της Ισπανίας και εκφράζει τα όνειρα και τις εμπειρίες της ζωής εκεί, μέσα από συναισθήματα. Κάθε ένα από τα τρία μέρη της παράστασης χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο χρώμα: Λευκό για την ευτυχία, το χρώμα και το φως. Μαύρο για την τραγωδία, τη μοναξιά της άγονης γης, την ατυχία των ανθρώπων και τη βαθιά λύπη, όπως εκφράζεται από την Ανδαλουσία του Νότου. Κόκκινο για το πάθος και τις ανεξέλεγκτες μαγικές δονήσεις που υποκινούν τα πιο δυνατά συναισθήματα, όπως η αγάπη, η επιθυμία, ο έρωτας. Τρία συναισθήματα σε ένα φανταστικό ταξίδι που αφηγείται τις αλήθειες της ζωής, με τη μοναδική, εκφραστική γλώσσα του φλαμένκο.

Τζ. Μπόκα
Τζ. Μπόκα
Η χορογραφία της παράστασης είναι της Χρ. Χόγιος και η σκηνοθεσία του Ramn Oller. Τη μουσική έχει συνθέσει ο Jos Luis Rodrguez, τα σκηνικά υπογράφει ο Giuliano Spinelli και τα κοστούμια σχεδίασε η Merc Paloma. Εκτός από την Χόγιος στο ρόλο της κορυφαίας, στην παράσταση συμμετέχουν οι χορεύτριες Susana Casas, Cristina Gallego, Rosa Belmonte, Mar Montero, Ana Moya, Lucia Guarnido και Leonor Leal, καθώς και οι χορευτές Jos Luis Vidal, Jess Ortega, Jacob Guerrero, Javier Crespo, Daniel Torres κ.ά. Τη μουσική ερμηνεύουν ζωντανά οι Ανδαλουσιανοί τραγουδιστές.

Μπαλέτο και ταγκό

Εμπνευσμένες από τις δύο μεγάλες αγάπες του Χούλιο Μπόκα, το μπαλέτο και το ταγκό, είναι οι έξι παραστάσεις του (4-8/10 στις 9 μ.μ. 7/10 στις 6 μ.μ. και 9 μ.μ.) στο «Badminton». Στην αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία του, ο Χούλιο Μπόκα, ένας από τους μεγαλύτερους κλασικούς χορευτές παγκοσμίως, ανάβει τη φλόγα του αργεντίνικου ταγκό. Τεχνικά άρτιες χορευτικές εκτελέσεις γεμάτες πάθος και αγαπημένες μελωδίες του Astor Piazzolla και του Carlos Gardel, ερμηνευμένες από αυθεντικές φωνές της Αργεντινής και την ορχήστρα του Μπουένος Αϊρες, γεννούν ένα δυνατό συνδυασμό μπαλέτου, σύγχρονου χορού και σωματικού θεάτρου, με έμπνευση και βάση το αργεντίνικο πάθος και το ταγκό. Ανεξάντλητη ενέργεια, σουρεαλιστικοί τόνοι, αλλά και κωμικά στοιχεία, κάνουν το «Bocca Tango» να αναπαριστά το ψυχογράφημα της ανθρώπινης κατάστασης (έρωτας, απώλεια, αγωνία, χιούμορ, συντροφικότητα και άπλετος ερωτισμός), μέσα από την ενορχήστρωση μουσικής ταινιών και γνήσιων Αργεντινών ερμηνευτών.

Το «Ballet Argentino», η χορευτική ομάδα του Χ. Μπόκα, με κορυφαία την ντίβα του χορού Cecilia Figaredo, συμπράττει με τη φημισμένη ορχήστρα «Octango». Με χορογράφο την Ana Maria Stekelman, το καμάρι της Αργεντινής, το ταγκό, αποκτά νέες διαστάσεις. Βγαίνει από το κλασικό σκηνικό της αίθουσας χορού και μεταμορφώνεται σε ένα συναρπαστικό θέαμα γεμάτο θεατρικότητα, αισθαντικότητα και δύναμη, ενώ η ζωντανή ορχήστρα και οι φωνές των: Viviana Gil και Guillermo Fernndez συμπληρώνουν τη σύγχρονη χορογραφία, τη δραματικότητα και τη φινέτσα των χορευτών.

Αμέσως μετά τις παραστάσεις του στο θέατρο «Badminton», το μπαλέτο του Μπόκα θα ταξιδέψει στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Χιλή και την Αμερική. Τη μια στιγμή ερωτικό, την άλλη απόλυτα σοβαρό, αιθέριο, αλλά και κοφτερό, το «Bocca Tango» έχει ψυχή του τον Χ. Μπόκα, ο οποίος απογειώνει το κοινό με τα μοναδικά του σόλο.


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ