Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Με την εργατική τάξη για τη σοσιαλιστική προοπτική

Την 11η Εθνική του Συνδιάσκεψη πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, προκειμένου να συζητήσει τη συμβολή του κόμματος στην ενίσχυση και την εμβάθυνση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και την πρόταση του Προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, για τις συνταγματικές αλλαγές. Οπως σημειώνεται στην πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε, η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου γίνονται ακόμα πιο φανερές οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εντείνεται η γενική κρίση του καπιταλισμού και ανεβαίνει η επιθετικότητά του και ο κίνδυνος ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Βενεζουέλας. Γι' αυτό τονίζεται: «Απαιτείται η εμβάθυνση της πολιτικής μας διεθνούς αλληλεγγύης και της πάλης αδελφών λαών όπως ο κολομβιανός, ο ιρακινός, ο αφγανικός, ο παλαιστινιακός, ο κορεατικός, ο κουβανικός». Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει: «Σηκώνει με περηφάνια τις σημαίες της ιδεολογίας της πρωτοπορίας, της πιο επιστημονικής επαναστατικής θεώρησης που έχει προέλθει από τη σκέψη και την εμπειρία της ανθρωπότητας: το Μαρξισμό - Λενινισμό, που μπροστά σε αναθεωρητικές, διαστρεβλωμένες, μεταμοντέρνες θέσεις, την ίδια την εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα και την παγκόσμια πραγματικότητα, αποδεικνύει κάθε μέρα την επικαιρότητα και την αξία του. Ταυτόχρονα οι Βενεζουελανοί κομμουνιστές τροφοδοτούμαστε από την επαναστατική σκέψη και το παράδειγμα των δικών μας ηρώων και το Μπολιβαριανό ιδεώδες».

Επίσης, επισημαίνει η απόφαση ότι είναι ιστορική ανάγκη να ενισχυθούν τα «εργαλεία» της επανάστασης όπως αποφασίστηκε και στο πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος και επισημαίνεται ότι αυτό στη σημερινή φάση σημαίνει την ενίσχυση της συλλογικής ηγεσίας που προέρχεται από τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Η εργατική τάξη πρέπει να αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη μέσα στη συνεχιζόμενη ταξική πάλη. Αυτό απαιτεί το ΚΚ να κατακτήσει μέσα σε αυτή την πάλη τον πρωτοπόρο του ρόλο για την απελευθέρωση της πατρίδας από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, με τη διεθνή προλεταριακή αλληλεγγύη στην πορεία για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και στη συνέχεια την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η απόφαση, επίσης, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα θα πορευτεί με βάση τις θέσεις, το πρόγραμμά του και τις αποφάσεις των οργάνων του και εκτιμώντας τις εμπειρίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Στη Συνδιάσκεψη αποφασίστηκε μια μεγάλη καμπάνια για τη στρατολόγηση νέων μελών και ταυτόχρονα πάρθηκαν μέτρα για την ενδυνάμωση της ιδεολογικής δουλιάς και τη διεύρυνση των εσωκομματικών σχολών, την ενίσχυση της εφημερίδας.

Σημειώνει ακόμα ότι η ανάπτυξη της επαναστατικής διαδικασίας φέρνει νέες δυνατότητες και ανάγκες, γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσουν οι νέες δομές λαϊκής εξουσίας. Ακόμη, η συνδιάσκεψη αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Πρόεδρος της χώρας, και ταυτόχρονα εξουσιοδότησε την ΚΕ να διατυπώσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις του κόμματος πάνω στην προεδρική πρόταση, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στις μαζικές εργατικές λαϊκές οργανώσεις.

Η Συνδιάσκεψη, τέλος, εξέλεξε 17 νέα μέλη της ΚΕ, που θα αντικαταστήσουν τα στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν για το κόμμα που δημιουργεί ο πρόεδρος Τσάβες με την ονομασία Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ