Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Για πάνω από 20 χρόνια με το χέρι στην τσέπη

Eurokinissi

Πίσω από κάθε νέο επιτυχόντα σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εκτός από κόπο και σκληρή προσπάθεια, κρύβονται και χιλιάδες ευρώ. Βρίσκεται ο οικονομικός Γολγοθάς των λαϊκών οικογενειών, που ξεκινά με τα πρώτα βήματα του παιδιού στο νηπιαγωγείο και δε σταματά προτού ολοκληρωθούν οι σπουδές του. Για είκοσι και πλέον χρόνια, οι εργαζόμενοι έχουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη, καθώς η δημόσια και «δωρεάν» Παιδεία δε διαφοροποιείται σε τίποτα από τη λογική του «σούπερ μάρκετ», όπου ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει κανείς προμηθεύεται και τα αντίστοιχα προϊόντα.

Το κόστος της εκπαίδευσης, που κάθε χρόνο αυξάνει, αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης οικονομικής επένδυσης, η οποία προϋποθέτει σταθερή αποταμίευση και «αιματηρές» οικονομίες, για να μπορέσουν τα παιδιά των εργαζομένων να αποκτήσουν στοιχειώδη μόρφωση. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που εδώ και δεκαετίες κυβερνούν εναλλάξ - η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - έρχονται με τα προγράμματά τους και τις εξαγγελίες τους, και προπαντός με την εφαρμογή της πολιτικής τους, να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι των εργαζομένων.

Δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες

«Το σχολείο δεν ολοκληρώνει, δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες», είπε στον «Ρ» η Βάνα Τζιατζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. «Τα παιδιά δε μαθαίνουν τη γλώσσα τους, δεν αποκτούν μαθηματική σκέψη, δε μαθαίνουν τους νόμους της φύσης, δεν αποκτούν ιστορική συνείδηση, δε μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, δεν τους εξασφαλίζεται φυσική και αισθητική αγωγή», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά οι γονείς πρέπει να πληρώσουν ακριβά για να τα προσφέρουν στο παιδί.


Motion Team

Ακόμα και τα υλικά, όπως χαρτόνια, μπογιές, κόλλες κλπ., που χρειάζεται ένα νηπιαγωγείο ή ένα δημοτικό σχολείο, πρέπει να τα πληρώνουν οι γονείς. «Ορίζουμε κάθε χρόνο την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστούμε και μια Επιτροπή των γονιών αναλαμβάνει να κάνει "ρεπορτάζ αγοράς" για να βρει το οικονομικότερο βιβλιοπωλείο. Τα έξοδα τα μοιράζονται, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 100 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Μπίλιου, νηπιαγωγός στο 40ό Νηπιαγωγείο Περιστερίου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να προκύψουν κι άλλα έξοδα για τους γονείς, για παραμύθια, βιβλία, κασετόφωνο κλπ!

Είναι πολλά τα λεφτά

Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες στην εκπαίδευση αποκαλύπτουν ότι οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, που σχετίζονται με την αγορά «γνώσης», «μόρφωσης», «φυσικής και αισθητικής αγωγής», είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα:

  • Το 67% των μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εκπαίδευσης αφορούν τη Δευτεροβάθμια, τη Μεταδευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το 8% αφορά την αγορά βιβλίων, σχολικών βοηθημάτων και γραφικής ύλης και το 6,7% δαπανάται για σχολές χορού, ωδεία, εκμάθηση Η/Υ, μονάδες Ειδικής Αγωγής.

Τη στιγμή που περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο δαπανώνται από τα λαϊκά νοικοκυριά για να αποκτήσουν τα παιδιά τους βασικές δεξιότητες και γνώσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη «βοήθεια» από γονείς και εκπαιδευτικούς και για «κοινωνική συμμετοχή». Στη λογική «όλοι μαζί» και «καθένας ανάλογα με την τσέπη του». Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Ολοήμερο Σχολείο μιλά για «αυτοδυναμία (σ.σ. του σχολείου) με τη βοήθεια των γονέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες». Αντίστοιχα, η ΝΔ δίνει στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις το περιεχόμενο της «ευελιξίας» και της «κοινωνικής συμμετοχής».

Και οι δύο, δηλαδή, επιδιώκουν να ενταθεί αυτό που ήδη συμβαίνει: Οι γονείς, οι Σύλλογοι Γονέων, με δική τους ευθύνη, πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα, να οργανώνουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και όχι αυτές να παρέχονται ανεξαιρέτως και δωρεάν από το κράτος σε όλους τους μαθητές. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αποκέντρωση» των ευθυνών του κράτους για την Παιδεία και μετακύλησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στις πλάτες των εργαζομένων.

Ειδικά μαθήματα για ...«ειδικά» πορτοφόλια

Περίπου 596 εκατ. ευρώ το χρόνο δαπανώνται από τους γονείς με παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Για τα ιδιαίτερα και τα φροντιστήρια, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν ετησίως 805 εκατ. ευρώ. Κι αν ακόμα κάποιος ισχυριστεί ότι το φροντιστήριο αποτελεί «επιλογή» και όχι αναγκαιότητα, που πηγάζει από την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και το εξεταστικό σύστημα, τι γίνεται με τα Ειδικά Μαθήματα;

Χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο σε μαθήματα, τα οποία δεν έχουν διδαχτεί ούτε μια ώρα στο σχολείο. Για παράδειγμα, ένας μαθητής δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική, αν οι γονείς του δε διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήριο για Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο, στην Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία, στη Γαλλική και Γερμανική (κατά περίπτωση) Φιλολογία, αν δε μάθει σε ιδιώτη την ξένη γλώσσα. Ενα παιδί δεν μπορεί να σπουδάσει Μουσική, αν για χρόνια οι γονείς του δεν πληρώνουν αδρά στα ιδιωτικά Ωδεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και η υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για «ίσες ευκαιρίες» στην εκπαίδευση είναι απύθμενη.

Ειδικά για το ζήτημα των ξένων γλωσσών, ενδεικτική της υποβάθμισης της διδασκαλίας τους, είναι η θέση της ΝΔ διά στόματος της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου: «...νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλήσουμε πέντε χρόνια μετά για πέντε γλώσσες, και με την ελληνική έξι, στα σχολεία της χώρας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε σε βάθος χρόνου, τα παιδιά κατά βάση να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα σε ένα καλό δημόσιο σχολείο...»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με γνώμονα αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει: Τις πραγματικές ανάγκες μας!(2019-09-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα για σχολείο της μόρφωσης και της δημιουργίας(2017-09-10 00:00:00.0)
Πληρώνουν ακριβά για «υπηρεσίες εκπαίδευσης» τα ελληνικά νοικοκυριά(2014-02-14 00:00:00.0)
Οι αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση βλάπτουν σοβαρά την παιδική ηλικία(2010-06-06 00:00:00.0)
Ταξική διαφοροποίηση και πλήρης εμπορευματοποίηση(2006-12-31 00:00:00.0)
Οικονομική «αφαίμαξη» της λαϊκής οικογένειας(2006-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ