Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
Μπίζνες δισ. δολαρίων και υποκριτικές διακηρύξεις για το κλίμα...

Από τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία
ΣΙΔΝΕΪ.-- Η Διάσκεψη Κορυφής των 21 χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στο Σίδνεϊ λειτούργησε την περασμένη βδομάδα πιο πολύ σαν «χρυσή» ευκαιρία για διμερείς συμφωνίες και «μπίζνες» πολλών δισ. δολαρίων (π.χ. οι συμφωνίες της Αυστραλίας με τη Ρωσία και την Κίνα), παρά σαν «εργαλείο» για τη θέσπιση νέων μέτρων περιορισμού των κλιματικών αλλαγών. Ως εκ τούτου, δεν εγκλωβίστηκαν οι αναπτυσσόμενες χώρες - μέλη του Οργανισμού και η Κίνα σε μία περιφερειακή δήθεν «οικολογική» συμφωνία για το «κλίμα» που θα παρέκαμπτε τον ΟΗΕ, όπως προέβλεπαν τα σχέδια ΗΠΑ - Αυστραλίας. Γι' αυτό και χτες στο Σίδνεϊ, στη Συνάντηση Κορυφής, αναμενόταν η υπογραφή ενός άνευρου και πρακτικά ανούσιου εφτασέλιδου κειμένου, στο οποίο θα εκφραζόταν η «επιθυμία» για μείωση κατά 25% της «ενεργειακής έντασης» (δείκτης που υπολογίζεται από τη σχέση κατανάλωσης και παραγωγής Ενέργειας). Αναφορά γίνεται, επίσης, και στο «μείζονα ρόλο» που καλείται να παίξει ο ΟΗΕ στο ζήτημα...

Ετσι, σώθηκαν τα προσχήματα για τον «οικοδεσπότη» Αυστραλό πρωθυπουργό. Παράλληλα, σημειώθηκε ένας πόντος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας, που σημείωσαν τις διαφορές τους, υποδεικνύοντας τα Ηνωμένα Εθνη ως το μόνο αρμόδιο οργανισμό για την επίτευξη συμφωνιών για το κλίμα.

Εντούτοις, πέρα από την ατζέντα και τα πεπραγμένα της Διάσκεψης του APEC, αίσθηση προκάλεσαν και τα ασφυκτικά μέτρα αστυνομοτρομοκρατίας που εφάρμοσαν οι αυστραλιανές αρχές με αφορμή τη Σύνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω από το περίφημο κτίριο της Οπερας του Σίδνεϊ (όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες της Διάσκεψης) είχε στηθεί ένας τσιμεντένιος και συρματόπλεκτος φράκτης μήκους πέντε χλμ., χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης, μπλόκα και περιπολίες έως και 5.000 Αυστραλών στρατιωτών και αστυνομικών. Επιπλέον, η κυβέρνηση Χάουαρντ χρησιμοποίησε τον τρομονόμο (που η ίδια έφτιαξε): Για να απαγορεύσει σε δεκάδες «ύποπτους» πολίτες ακόμη και να πλησιάσουν κεντρικά σημεία του Σίδνεϊ! Για να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση διαδηλωτές δίχως απαγγελία κατηγοριών... Για να κηρύσσει κεντρικές περιοχές του Σίδνεϊ «απαγορευμένες ζώνες» δήθεν για την ασφάλεια των ηγετών του APEC. `Η για να αλλάζει (με δικαστικές αποφάσεις) τα δρομολόγια διαδηλώσεων, όπως συνέβη και με την προγραμματισμένη για χτες μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση που διοργάνωνε ο «Συνασπισμός Σταματήστε τον Μπους» στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου προβλεπόταν η συμμετοχή άνω των 20.000 διαδηλωτών.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες και ανταγωνισμός(2013-10-09 00:00:00.0)
Μπίζνες δισ. δολαρίων και υποκριτικές διακηρύξεις για το κλίμα...(2007-09-09 00:00:00.0)
«Χάρτινη» διακήρυξη στο όνομα του κλίματος(2007-09-08 00:00:00.0)
«Καίγονται» τα ψευτοσχέδια για το κλίμα...(2007-09-07 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και λαϊκές αντιδράσεις στο στόχαστρο της συνόδου...(2007-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ