Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Για χάρη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Αποψη από ψηλά του περιτειχισμένου εσωτερικού χώρου του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας
Αποψη από ψηλά του περιτειχισμένου εσωτερικού χώρου του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας
Νέο πεδίο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου ανοίγει η κυβέρνηση στον τομέα του πολιτισμού, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αποκαλύπτοντας ότι το αστικό κράτος λειτουργεί μια χαρά στον τομέα της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Αυτή τη φορά η «μπάζα» αφορά ένα σύστημα αρχαιολογικής ξενάγησης μέσω κινητών τηλεφώνων στην αρχαιολογική «καρδιά» της Αθήνας (Κεραμεικός, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Ηρώδειο, Θέατρο Διονύσου, πεζόδρομος Απ. Παύλου κλπ). «Πρωταγωνιστές» είναι η εταιρεία WIND και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ - ΝΠΔΔ του υπουργείου Πολιτισμού), «βασικός φορέας ανακατανομής των πόρων που προέρχονται από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων και από τις πωλήσεις των προϊόντων παραγωγής του».

Σύμφωνα με λεχθέντα στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το ΤΑΠ «εκδήλωσε ενδιαφέρον» για το σύστημα, που θα «ξεναγεί» σε διάφορες γλώσσες όσους κατόχους κινητών επιλέξουν την υπηρεσία, με αντίτιμο 3 ευρώ, τα μισά από τα οποία θα εισπράττει η εταιρεία και τα άλλα μισά το ΤΑΠ. Αν και το πρόγραμμα εμφανίστηκε ως «πιλοτικό», η επιλογή αυτών των χώρων με την τεράστια επισκεψιμότητα παραπέμπει ευθέως στο όσο το δυνατόν μικρότερο κερδοσκοπικό «ρίσκο» της εταιρείας. Γι' αυτό η πρόταση προβλέπει τη λειτουργία του συστήματος τουλάχιστον για τρία χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης.

Η πρώτη ένσταση που κατατέθηκε στο ΚΑΣ ήταν νομικής φύσης, αφού δεν προηγήθηκε διαγωνισμός. Αυτήν, όμως, την «ξεπέταξε» στα γρήγορα, ο ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, λέγοντας πως δεν αφορά το ΚΑΣ, αλλά τους εν δυνάμει συμβαλλόμενους, δηλαδή την εταιρεία και το ΤΑΠ, λες και το τελευταίο... «δεν είναι» ΥΠΠΟ. Κι όμως, στο συμβούλιο ειπώθηκε ότι στις συζητήσεις συμμετείχαν το ΤΑΠ, οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Α' και Γ' ΕΠΚΑ) και το «γραφείο υπουργού».

Αν και η ουσία είναι πολιτική και όχι νομική, η παραπάνω αντιμετώπιση δείχνει τις προθέσεις και της σημερινής κυβέρνησης να διαχέει τη διαχείριση του Δημοσίου στους ιδιώτες, με θεσμικό «όχημα» τα διάφορα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που «έσπειρε» το ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΠΟ και χρησιμοποιεί η ΝΔ.

Οι άλλες ενστάσεις ήταν περισσότερο ουσιαστικές: 1) Τι θα γίνει αν θελήσουν και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπουν στο «παιχνίδι»; Ποιος θα τους πει «όχι»; 2) Τι θα γίνει με τους ξεναγούς που αυτό σπουδάζουν και ήδη τους χτυπά η ανεργία; Δε θα είναι ανταγωνιστικό για τους ξεναγούς, έστω και με όρους καπιταλισμού; 3) Γιατί να χρησιμοποιεί μια ιδιωτική εταιρεία τα φυλάκια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - δηλαδή δημόσια περιουσία - για την εγκατάσταση της τεχνικής υποδομής της εταιρείας, προς μεγάλο της όφελος μάλιστα; Κι όμως, οι αρμόδιες Εφορείες ήταν υπέρ, και η Α' ΕΠΚΑ πρότεινε την επέκταση του συστήματος και σε άλλους χώρους! Τελικά υπερίσχυσε το νομικό «κώλυμα» και το θέμα αναβλήθηκε.

Παραχώρηση και στη ΜΟΤΟRΟLΑ

Στο «φουλ» δουλεύει η «μηχανή» παραχωρήσεων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο κεφάλαιο. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκτός από την «κινητή» αρχαιολογική ξενάγηση από τη WIND, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας για εκδήλωση κλασικής μουσικής προς τέρψη των διευθυντών άλλης μεγάλης πολυεθνικής κινητής τηλεφωνίας, της MOTOROLA!

Η εκδήλωση (σ.σ. το αίτημα τέθηκε από τουριστικό γραφείο) προγραμματίζεται για τις 20/9 και η έγκριση του ΚΑΣ συνοδεύεται με συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις όρους, που δεν αλλάζουν την ουσία της παραχώρησης, αντίθετα, καταδεικνύουν την επικινδυνότητά τους για τα μνημεία. Χαρακτηριστικά στους όρους περιλαμβάνεται να μη ριχτούν τα πυροτεχνήματα αυτής της «σεμνής» τελετής από το φρούριο, αλλά από πλοίο (!) και να απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Η χρήση του χώρου θα «κοστίσει» στην πολυεθνική μόνον 15.000 ευρώ! Δηλαδή, νοικιάζουμε τα μνημεία στις πολυεθνικές, παίρνοντας ψίχουλα...

Οσον αφορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σκέφτονται να το «ρίξουν» στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης! Ετσι το ΚΑΣ είπε «καταρχήν ναι» στην παραχώρηση χώρων του μουσείου για έκθεση δύο σύγχρονων ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 20 έργα μεταξύ αυτών και κατασκευές.

Στο συμβούλιο αναπτύχθηκε μια συζήτηση αισθητικού - φιλοσοφικού - μουσειολογικού περιεχομένου, βαθύτατα ιδεολογική και πολιτική, που δεν απάντησε στο άμεσο, που τέθηκε και στο ΚΑΣ, πιο «κομψά» βέβαια: Τι θα γίνει αν ανοίξει η όρεξη στους εμπόρους τέχνης και τους γκαλερίστες και «πνίξουν» το ΥΠΠΟ με αιτήματα για εκθέσεις τους σε μεγάλα και σημαντικά μουσεία, αξιοποιώντας την αίγλη τους; Η εμπορευματική διάσταση τέθηκε από μέλος του ΚΑΣ, ενώ ακούστηκαν και φράσεις όπως «το μουσείο θα μετατραπεί σε γκαλερί» και ότι το Συμβούλιο δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει τεχνοκριτικός για να αδειοδοτεί εκθέσεις. Τελικά, όμως, εκεί κατέληξε, αφού συστάθηκε τριμελής επιτροπή για τον «τελικό έλεγχο των έργων»...

Να σημειωθεί εδώ ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζουν κοινή πολιτική, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση των μουσείων, είτε αποδεσμεύοντάς τα από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων, είτε «σπρώχνοντάς» τα με διάφορους τρόπους στους «χορηγούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργα και ημέρες των «πραματευτάδων»(2009-09-20 00:00:00.0)
Κεφαλαίου «επέλαση», σε φύση και Ιστορία(2008-11-06 00:00:00.0)
ΑΥΤΗ είναι το σκάνδαλο(2007-12-28 00:00:00.0)
«Απελευθερώνεται» η «αγορά»!(2005-08-19 00:00:00.0)
«Εχει χαθεί κάθε μέτρο»(2005-02-15 00:00:00.0)
Αρχαιότητες "ξέφραγο αμπέλι"(1997-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ