Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δημιουργικό «ταξίδι» στο παρελθόν και το μέλλον

Γύρω από το Κατράκειο οι θεατές των εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπαίθρια έκθεση του Συμποσίου Γλυπτικής
Γύρω από το Κατράκειο οι θεατές των εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπαίθρια έκθεση του Συμποσίου Γλυπτικής
Πλουσιότερο και σταθερά προσανατολισμένο στην ποιοτική δημιουργία (επαγγελματική και ερασιτεχνική) είναι το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Νίκαιας, το πρόγραμμα του οποίου παρουσίασε χτες ο δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος. Τα χαρακτηριστικά αυτά δείχνουν τη συνέχεια και ανοδική πορεία της πολιτιστικής πρότασης του δήμου, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Από 27/8 - 24/9, λοιπόν, οι δημότες και οι επισκέπτες της ιστορικής πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σφιχτό, οργανωτικά, πανόραμα των καλύτερων παραστάσεων και συναυλιών μεγάλων φορέων και ονομάτων, αλλά και των ζωντανών δημιουργικών δυνάμεων της Νίκαιας, οι οποίες συμμετέχουν σύσσωμες στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι από διάφορα «μετερίζια».

Αλλωστε, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι είναι η κορυφαία πολιτιστική περίοδος του δήμου αλλά κάθε άλλο παρά η μοναδική. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, ο δήμος επιδιώκει συνειδητά τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης και τη δημιουργική ενσωμάτωσή της στην πολιτιστική καθημερινότητα των Νικαιωτών. Ετσι, οι εκδηλώσεις μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς σε ανάμνηση των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί στις 17/8/1944 λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, ενώ, από 11/9 - 13/9 θα υπάρχει ειδικός κύκλος εκδηλώσεων με θέμα τη «Μικρασιατική Μνήμη».

Παράλληλα με τα παραπάνω θα λειτουργεί με όλες «τις μηχανές αναμμένες» και ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια) εντός του οποίου λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ο υπέροχος θερινός δημοτικός κινηματογράφος. Εκεί, εκτός των επιλεγμένων ταινιών (θεματικά διαχωρισμένων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός στη Νίκαια) από 10 - 16/9 θα προβάλλονται οι 11 καλύτερες ελληνικές ταινίες που προέκυψαν μετά από επιλογή της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η οποία συνεργάστηκε με το δήμο γι' αυτό το σκοπό. Ο Πολυχώρος θα φιλοξενεί παράλληλα εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικές εκδηλώσεις.

Το «βαρύ» πολιτιστικό «πυροβολικό» του δήμου είναι το υπέροχο Κατράκειο Θέατρο, αλλά και το Δημοτικό Κηποθέατρο. Στο τελευταίο θα γίνει η έναρξη του προγράμματος στις 27/8, με αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από το νεανικό συγκρότημα του Σωτήρη Μπάλλα. Ακολουθούν: Κατράκειο: 29/8: Εθνικό Θέατρο «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν. 31/8: Χάρις Αλεξίου σε αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. 3/9: «Κι αν είμαι ροκ» (Ζουγανέλης, Καζούλης, Μαχαιρίτσας, Μιτζέλος, Μπουλάς, Παπακωνσταντίνου, Πλιάτσικας, Σταρόβας). 5/9: Θέατρο «Αθήναιο» «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία Θύμιος Καρακατσάνης. 7/9: Εθνικό Θέατρο «Ανδρομάχη» του Ρακίνα, σκηνοθεσία Δημήτρης Μαυρίκιος. 10/9: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης. 11/9 (Κηποθέατρο): «Η Μουσική των προσφύγων» μουσικό σύνολο «Caravan». 13/9: Παραμύθια από τη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Αρμενία στο ανακαινισμένο Χαμάμ (Μυλασσών και Αρμενίων Προσκόπων), αφήγηση Νίκος Ζώκας, μουσική Κώστας Εγγλέζος. 17/9: Θεατρική ομάδα Πνευματικού Κέντρου: «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, σκηνοθεσία Γιώργος Τσοδίμης. 18/9 (Κηποθέατρο): Συναυλία αφιέρωμα στους Κοκκινιώτες μουσικούς Βαγγέλη και Αγγέλα Παπάζογλου, συγκρότημα «Δρόμος». 21/9 (Κηποθέατρο): Παρουσίαση του βιβλίου του Νέαρχου Γρηγοριάδη «Κώστας Παπαδόπουλος, ο Παγκανίνι του μπουζουκιού». 24/9 (Μάντρα Μπλόκου): Ομάδα Δυτικά της Πόλης, «The Black Eyed» της Betty Shamieh, σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς.

Θυμίζουμε: Στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου λειτουργεί από πέρυσι έκθεση γλυπτικής με τα έργα του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής που οργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας με το Εικαστικό Επιμελητήριο με θέμα «Πρόσφυγες». Σημειώνουμε: Κυκλοφορεί το cd με την ηχογράφηση της συναυλίας του συγκροτήματος «Δρόμος» με τα τραγούδια για την Κοκκινιά.

  • Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 26/8 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «cine Νίκαια» το αφιέρωμα ταινιών στον Μεγάλο Αντιφασιστικό Πόλεμο με τίτλο «Ο Ανθρωπος και τα Σύμβολα». Θα προβληθούν οι ταινίες: «Οι σημαίες των προγόνων μας», «Η άρπα της Βιρμανίας», «Γράμματα από το ΙΒΟ ΤΖΙΜΑ».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοτική ψυχαγωγία στη Νίκαια(19/8/2009)
«Ανάσες» πολιτισμού στη Νίκαια(8/8/2009)
Βραδιές πολιτισμού στη Νίκαια(21/8/2008)
ΑΤΙΤΛΟ(3/9/2006)
«Φιλάργυρος» στο «Κατράκειο»(27/8/2003)
Αποχαιρετούν τον Αύγουστο(30/8/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org