Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Μάρω Λοΐζου

«Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε ακόμα και στον ύπνο μας, ιδιαίτερα γύρω - γύρω στην πλατεία Ομονοίας, γιατί πιστεύουμε πως έτσι θα ενώσουμε τον κόσμο, με το χορό της ΓΝΩΣΗΣ, όπως πάντα φυσικά».

Λόγια της Μάρως Λοΐζου προς τον «Ρ» τον Οκτώβρη του 2004, με αφορμή την προσβλητική «ιδέα» των υπευθύνων ενός «ριάλιτι» να χρησιμοποιήσουν στίχους του Ρίτσου σαν «ντεκόρ». Λόγια που ωστόσο ξεφεύγουν από εκείνη τη συγκυρία, είναι πάντα επίκαιρα και, ακόμη πιο πολύ, είναι πάντα απαραίτητα. Και από χτες, αυτά τα λόγια, όπως και τα παραμύθια και οι ιστορίες αυτής της σπουδαίας γυναίκας, αγωνίστριας, διανοούμενης, «κουβαλούν» μαζί τους και το βάρος της απώλειας. Διότι η Μάρω Λοΐζου δεν είναι πια κοντά μας. «Εφυγε» από τη ζωή χτες το μεσημέρι, στο Ιατρικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν εδώ και 15 μέρες μετά από υποτροπή της βαριάς ασθένειάς της. Η κηδεία της θα γίνει αύριο από το Νεκροταφείο του Παπάγου και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστή η ώρα.

Η Μάρω Λοΐζου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17/9/1940. Η καταγωγή της ήταν από την Κω και τη Λέσβο. Από πολύ μικρή άρχισε να δημοσιεύει κείμενά της σε φιλολογικά περιοδικά. Στα 20 της χρόνια εντάχθηκε στους «Λαμπράκηδες». Το καλοκαίρι του 1962 γνωρίζει τον Μάνο Λοΐζο και το 1965 παντρεύονται. Ενα χρόνο μετά θα γεννηθεί η κόρη τους, Μυρσίνη. Η γέννησή της αποτέλεσε την αφορμή για να μυηθεί στον κόσμο της λογοτεχνίας για παιδιά, προσπαθώντας να γράψει παραμύθια. Δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά το 1974, ενώ από το 1972 είχε δημοσιεύσει και μια ποιητική συλλογή.

Εχει εκδώσει πάνω από 35 βιβλία για παιδιά, μερικά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ολλανδικά. Η σειρά των 10 βιβλίων «Το θαύμα του κόσμου» έχει μεταφραστεί στα κορεάτικα και αραβικά. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Αντερσεν. Κείμενά της περιλαμβάνονται σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού. Τα βιβλία της προτείνονται προς μετάφραση σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου υπάρχει έδρα νεοελληνικής φιλολογίας. Το 1998 παρουσίασε το έργο της στο πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία και το 1999 στην Τεχεράνη του Ιράν. Βιβλία της έχουν δραματοποιηθεί και παίζονται σε σχολεία, θέατρα και τηλεόραση. Το 1998 πήρε τιμητική καλλιτεχνική σύνταξη.

Στις 20/9/2006 παραβρέθηκε στη μεγάλη εκδήλωση - συναυλία του Δήμου Νίκαιας για την επίσημη ονομασία του χώρου της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας σε Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του αξέχαστου συνθέτη. Το τελευταίο βιβλίο της «Το τσίμπημα της σφήκας» εκδόθηκε πριν δύο μήνες («Πατάκης»).

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα για το θάνατο της Μάρως Λοΐζου: «Για το θάνατο της Μάρως Λοΐζου δεχτείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ο θάνατός της αποτελεί απώλεια για την ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για το παιδικό βιβλίο που με αφοσίωση και ευαισθησία υπηρέτησε».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ