Η ψευδεπίγραφη κόντρα ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και τη διαπλοκή συμφερόντων, κυριάρχησε χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα.
Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παράγει αδιαφάνεια», «ενισχύει τη διαπλοκή» και «συμβάλλει στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος», ενώ επιτέθηκε φραστικά κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι διαμορφώνονται σχέσεις με στρατευμένα μέσα επικοινωνίας και οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούν την κυβέρνηση.
Απάντηση ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος,που κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να κατονομάσει τα συμφέροντα στα οποία αναφέρθηκε, ενώ έκανε λόγο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ δημιουργήθηκε το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας σε ιδιώτες και συντελέστηκε η «άλωση» των ΜΜΕ από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Σχολιάζοντας την κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως «μέχρι τώρα στην ιστορία αυτού του κράτους έχουμε διαπιστώσει ότι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας είναι εκείνα που εξυπηρετούνται από τις δοσοληψίες με το δημόσιο τομέα. Και βέβαια δεν είναι αχρωμάτιστο το κράτος και ο δημόσιος τομέας. Οι δημιουργοί του ήταν συγκεκριμένοι. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «τα δυο κόμματα συμπίπτουν στις βασικές τους πολιτικές επιλογές και προσπαθούν να βρουν στα επιμέρους ζητήματα διαφορές για να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό από τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν και έχουν να κάνουν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Τόνισε μάλιστα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Καραμανλή, ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια προσπάθεια να αποχαρακτηρίσει το κράτος, δηλαδή να κρύψει το χαρακτήρα του που είναι φιλομονοπωλιακός» και σημείωσε ότι «γίνεται μεταφορά τομέων του δημοσίου σε λίγους και αυτό γεννά κινδύνους. Δηλαδή εάν γινόταν σε περισσότερους, οι κίνδυνοι για τα συμφέροντα του δημοσίου ή του λαού γενικότερα θα έλειπαν;».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την τακτική που έχει ακολουθήσει έως τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι με την πίεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιτάσσει την απελευθέρωση όλων των αγορών, «ώθησε την κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες να συμμορφωθεί στη στρατηγική που έχει για την απελευθέρωση των αγορών, στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων». Επίσης, στην κεντρική τοποθέτησή του ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «ένας σωστός δημόσιος τομέας, εξοπλισμένος επιστημονικά και τεχνολογικά, στελεχωμένος με το αναγκαίο προσωπικό, καλά αμειβόμενους εργαζόμενους μπορεί να αποτρέψει τις παρεμβάσεις των μεγάλων συμφερόντων, περιφρουρώντας το δημόσιο χρήμα. Είναι γεγονός όμως ότι για να υπάρξει φιλολαϊκή δημόσια διοίκηση πρέπει πρώτα να υπάρξει φιλολαϊκή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και φιλολαϊκό κράτος. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι χρειάζονται ριζικότερες και βαθύτερες αλλαγές».