Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ
Αρχίζει το ματς... συμφερόντων

Εγκλωβισμένη στις ορέξεις των επιχειρηματιών, που πήραν... χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η διοργάνωση της πρώτης κατηγορίας, η οποία ξεκινάει σε μια βδομάδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη δεύτερη χρονιά του ετοιμάζεται, σε μια εβδομάδα, να βαδίσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ηταν πριν από ένα χρόνο όταν οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, ιδιοκτήτες ή μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όσον αφορά τη διαχείριση των κερδών, παρακάμπτοντας την ΕΠΑΕ. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά για το προϊόν που πρόσφεραν, όσον αφορά τα κέρδη, ενώ όσο και εάν προσπάθησαν να καλύψουν τα κακώς κείμενα δεν το κατάφεραν. Βία, διαιτησία, κακό θέαμα και μάχη συμφερόντων ήταν αυτά που αντιπροσώπευσαν και το περσινό πρωτάθλημα. Τα πάντα ήταν τόσο μαύρα, που αρκετές φορές ακόμα και ολόκληρο το οικοδόμημα της Σούπερ Λίγκας κινδύνεψε, εξαιτίας των εσωτερικών πολέμων των επιχειρηματιών που προασπίζονταν τα συμφέροντα της ομάδας τους. Ο εσωτερικός πόλεμος πολλές φορές προείχε της υπεράσπισης του κοινού κέρδους.

Με κυβερνητική βοήθεια

Ενόψει όμως της πρεμιέρας της δεύτερης χρονιάς οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να ενισχύσουν το προϊόν τους, ζητώντας μάλιστα... βοήθεια. Και αυτή τη βρήκαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι παράγοντες της οποίας έτρεξαν να προσφέρουν απλόχερα στήριξη στο οικοδόμημα των επιχειρηματιών (πάντα και με τη σύμφωνη γνώμη του στελεχών του ΠΑΣΟΚ). Το κρατικοδίαιτο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Κυβέρνηση, ΟΠΑΠ και Σούπερ Λίγκα (ΣΛ) παρουσίασαν τη χορηγία του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Με τις ευλογίες της ΝΔ ο συνεταιρισμός των ποδοσφαιρικών εταιρειών θα πάρει περίπου 17 εκατ. ευρώ (πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 6 εκατ. ευρώ). Ποσό υπερπολλαπλάσιο από αυτά που αναμένουν να πάρουν οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις από ιδιωτικές εταιρείες... Την πραγματικότητα παραδέχτηκε - άλλωστε πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς - ο πρόεδρος της ΣΛ, Γιάννης Βαρδινογιάννης: «Χωρίς την πολιτεία δε θα είχαμε κάνει απολύτως τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προφανώς δεν εννοούσε μόνο το «ζεστό» χρήμα, αλλά και τις υπόλοιπες πλουσιοπάροχες προσφορές, όπως απαλλαγή από χρέη κλπ.

Πλέι οφ του κέρδους

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και το φετινό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας δε φαίνεται να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα όσον αφορά τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Ωστόσο, μέχρι την τελική κρίση (τίτλος) τα πράγματα φέτος είναι πιο περίπλοκα και αφού υπάρχει η καινοτομία των πλέι οφ για τις τέσσερις πρώτες ομάδες, που δημιουργεί κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Μια κίνηση πάντως που αμφισβητήθηκε έντονα και είναι επισφαλής, όσον αφορά τη διάρκειά της σε αγωνιστικό επίπεδο. Γιατί εξωαγωνιστικά είναι προφανείς οι λόγοι, αφού το μίνι πρωτάθλημα, που θα ξεκινάει μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, θα είναι ουσιαστικά ένα δεύτερο προϊόν προς πώληση για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Ηδη μάλιστα έχουν υπάρξει οι πρώτες διαφωνίες όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αφού η μια άποψη το θεωρεί συνέχεια του πρωταθλήματος, άρα παραμένουν και ίδια τα τηλεοπτικά συμβόλαια, και η άλλη, ξεχωριστή τελείως διοργάνωση, άρα και διαπραγματεύσιμη επί νέας βάσης.

Πεδίο άσκησης αστυνομοκρατίας

Και βέβαια από τη μεριά τους οι επιχειρηματίες κάτι κάνουν για να βοηθήσουν το ίδιο το σύστημα προσφέροντας το χώρο του ποδοσφαίρου για πεδίο άσκησης καινούριων μέτρων καταστολής και αστυνομοκρατίας. Η βία που επιμελώς κρύβουν ότι είναι συνώνυμο του επαγγελματικού αθλητισμού και το «άλλοθι» για την αντιμετώπισή της δίνουν το πάτημα. Κάμερες παρακολούθησης, ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω των εισιτηρίων, αυξημένες αρμοδιότητες των δυνάμεων καταστολής... είναι μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν στο νέο πρωτάθλημα. Και βέβαια και αυτά όπως και τόσα άλλα που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν (και έχουν μείνει να εφαρμόζονται και σε άλλους τομείς) το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να εξαλείψουν το φαινόμενο της βίας.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ