Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Μονόδρομος ο αγώνας για το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών

Από κινητοποίηση της ΠΟΘΑ και των καλλιτεχνικών σωματείων το 2005

Eurokinissi

Από κινητοποίηση της ΠΟΘΑ και των καλλιτεχνικών σωματείων το 2005
Στην κατάλυση του δικαιώματος στη σύνταξη για τους ανασφάλιστους κλάδους των καλλιτεχνών οδηγεί το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος σε ανακοίνωσή της.

Η μείωση του ετήσιου αριθμού συντάξεων στις μόλις 20, η μείωση του ποσού, η μη μεταβίβασή της στα παιδιά του δικαιούχου μετά θάνατον και οι άλλες διατάξεις του άρθρου 2 του ν/σ που αφορά στους καλλιτέχνες αποτελούν και για την ΠΟΘΑ, όπως και για το Εικαστικό Επιμελητήριο (βλ. χτεσινός «Ρ») τα κύρια σημεία που «υποσκάπτουν» το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μέλλον(;) των εργατών του πνεύματος και της τέχνης.

Η ΠΟΘΑ σημειώνει ότι το ν/σ έρχεται σε μια στιγμή όπου ακόμη «και για την κατηγορία των εργαζομένων καλλιτεχνών με εξαρτημένη σχέση που ανήκουν σε ασφαλιστικό φορέα, όπως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί καθώς και οι τραγουδιστές, η υποαπασχόληση και η ανεργία οδηγεί πολλούς από αυτούς, άξιους και με μεγάλη προσφορά, μην καταφέρνοντας να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης, να διεκδικούν κάποια τιμητική σύνταξη για να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους». Επιπλέον, αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα, ο καλλιτέχνης, «από διαμορφωτής της κοινωνικής συνείδησης» να «οδηγείται μέσω της ανέχειας στη λογική της εμπορευματοποίησης». Ετσι «βαθαίνει η διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του πολιτισμού που στόχο έχουν, όχι την ανάπτυξη του κοινωνικού ρόλου του καλλιτέχνη, αλλά την εξαγωγή του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους».

Η ΠΟΘΑ απαιτεί «να λυθεί άμεσα και καθολικά το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των κλάδων των καλλιτεχνών δημιουργών στην κατεύθυνση ενός ταμείου με τριμερή χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει: Α) Αυτούς που εμπλέκονται στη διακίνηση των έργων τέχνης και κερδίζουν από αυτά. Β) Του κράτους που κερδίζει και αυτό, ακόμα και μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Γ) Του δημιουργού».

«Οι ανοχές των καλλιτεχνών έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν. Μονόδρομο για εμάς αποτελεί η συσπείρωση στα σωματεία μας και η κορύφωση των αγώνων μας», καταλήγει η ΠΟΘΑ.

  • «Κάνουμε το χρέος μας σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο και την τέχνη με την ψυχή τους αλλά και με μόχθο ζωής», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας, Π. Δούκας, για το νομοσχέδιο. Υπερασπίστηκε τις διατάξεις αναφέροντας τις θετικές διευθετήσεις που κάνουν σε σχέση με το νόμο του ΠΑΣΟΚ, δεν αναφέρει όμως «λέξη» για την κριτική των καλλιτεχνικών σωματείων επί των αντιασφαλιστικών διατάξεων που τους αφορούν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ(19/3/2008)
Κινητοποίηση εικαστικών(30/10/2007)
Διεκδικήσεις στο επίκεντρο(29/12/2002)
Σε απεργία πείνας οι εικαστικοί(30/10/2002)
Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων(14/1/1998)
Αριστοκρατικές οι προτάσεις του ΥΠΠΟ(22/5/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org