Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μ. Γ. Μιχαηλίδου - Νονάρου «Δημοτικά τραγούδια Καρπάθου (συλλογή απάντων των εκδεδομένων και ανεκδότων καρπαθιακών τραγουδιών, μετά εισαγωγής περί της καρπαθίας διαλέκτου)». (Συλλογή δημοτικών τραγουδιών, ανάτυπο της πρώτης έκδοσης, το 1928, από το τυπογραφείο Π. Χαλκιόπουλου. Η έκδοση του ανατύπου έγινε από τον Μορφωτικό - Εξωραϊστικό Ομιλο Οθους Καρπάθου «Εργασία και χαρά», με έγκριση της οικογένειας του καθηγητή Μ. Μιχαηλίδου - Νονάρου, «πατέρα» της Καρπαθιακής Λαογραφίας).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη: Α. Χαραλαμπόπουλος (επιλογή - επιμέλεια κειμένων). «Γραμματισμός, κοινωνία και εκπαίδευση» (μετάφραση Μ. Αραπόπουλου, Ε. Κονσούλη, Δ. Κορομπόκης, Λ. Κουφάκη. Κείμενα για την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, δηλαδή τον αλφαβητισμό - όρος που αντικαταστάθηκε από τους ειδικούς με τον όρο «γραμματισμός», λόγω του ευρύτερου περιεχομένου του ως προς την έννοια Παιδεία). Τζορτζ Γιαλ «Πραγματολογία» (μετάφραση Λ. Αλβανούλη, Χ. Καπελλίδη, επιμέλεια μετάφρασης Θ. Σ. Παυλίδου. Μελέτη - εισαγωγή στη γλωσσολογία και διδασκαλία της πραγματολογίας).

- Παπαδήμα: Αλεξάντερ Καζντάν - Σιμόν Φράνκλιν «Μελέτες για τη Βυζαντινή Λογοτεχνία του 11ου και 12ου αιώνα» (μετάφραση Μ. Αυγερινού - Τζιώγα, πρόλογος - επιμέλεια Βασίλειος Κατσαρός. Συλλογή δοκιμίων που αμφισβητούν την άποψη ότι η βυζαντινή λογοτεχνία αποτελούσε συσσώρευση στερεότυπων λογοτεχνικών μορφών και ειδών και αναδείχνει τις ιδιαιτερότητες των ειδών και συγγραφέων σ' αυτούς τους αιώνες. Στην έκδοση περιλαμβάνονται 19 έγχρωμες εικόνες εκτός κειμένου).

- «Αγρα»: Ουόλας Στίβενς «Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι (και άλλα ποιήματα)» και «Adagia (θραύσματα ποιητικής)» (μετάφραση Χάρης Βλαβιανός. Το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του Στίβενς που εκδίδει η «Αγρα». Η ποίηση του Στίβενς στοχάζεται για την ποίηση, με παραδοξολογήματα και ανατροπές των γραμματικών τύπων. Το δεύτερο έργο «Adagia», που περιλαμβάνεται στην έκδοση, είναι «αφορισμοί» του ποιητή για την τέχνη, τη ζωή, την κοινωνία). Κάρλος Φουέντες «Το κάθισμα του αστού» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος, πολιτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται το 2020, με θέμα τις σχέσεις των Μεξικού - ΗΠΑ - ΟΠΕΚ και την προεδρική εξουσία). Μαρία Καραβία «Το ημερολόγιο του Λονδίνου (Σημειώσεις από την εποχή της δικτατορίας)». (Ημερολόγιο της δημοσιογράφου-τεχνοκριτικού για τα ποικίλα βιώματά της στο Λονδίνο τα χρόνια 1968-1974, από το οποίο παρελαύνουν επώνυμοι και μη Ελληνες και ξένοι. Η έκδοση έγινε με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την επιβολή της χούντας). Τάκης Σπετσιώτης «Τριανδρία και ΣΙΑ (ιστορίες - κείμενα)» (κοινωνικής, πολιτικής, λογοτεχνικής θεματολογίας αλληγορικές ιστορίες για πρόσωπα και γεγονότα).

- «Τρίμορφο» (Λεωνίδα Ζώη 17, 29100, Ζάκυνθος, τηλ. 26950-27394): Διονύσης Ν. Μουσμούτης «Ο Ξενόπουλος, το Αριστείον, η απεργία και οι "Φοιτηταί"». (Μελέτη του Ζακύνθιου μελετητή και διασώστη της λογοτεχνίας της γενέτειράς του για τον Ξενόπουλο, ο οποίος στα έργα του απέφευγε τα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η μελέτη αφορά στις αυτοβιογραφικές σελίδες του για την επίμονη άρνηση να του απονείμουν το «Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών», τη δήλωσή του ότι θα «απεργήσει» συγγραφικά - δηλαδή δε θα ξαναγράψει και η αλληλογραφία του με τον Μιλτιάδη Λιδωρίκη για το ανέβασμα του έργου «Φοιτηταί»).

- Καστανιώτης: Δημήτρης Γκιώνης «Χωρίς προστάτη» (αφήγημα. Πρόκειται για το έκτο μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου). Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα Μονεκάρια» (μυθιστόρημα). Σλόμπονταν Σέλενιτς «Πατέρες και προπάτορες» (μετάφραση Χρήστος Γκουβής, μυθιστόρημα για γεγονότα που σημάδεψαν τη Σερβία από την ίδρυση του Βασιλείου των Νοτίων Σλάβων μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Τίτο, το 1945).

- «Ηλέκτρα» (Νικ. Πλαστήρα 119, Ν. Σμύρνης, 17122 Αθήνα) Περικλής Κοροβέσης «Ανθρωποφύλακες» (επανέκδοση της συνταρακτικής, πολυμεταφρασμένης μαρτυρίας του Π. Κοροβέση για τα βασανιστήρια που υπέστη από τη χούντα, μαρτυρία που φυγαδεύτηκε για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

- «Ο Πολίτης» (Ζωναρά 10, 11472 Αθήνα): Νίκος Αντωνάτος «Θητεία - 619 Τ.Π. (Κόρινθος - Εράτυρα - Γρεβενά)» (ποιήματα και ημερολόγιο του Ν. Αντωνάτου, γραμμένα στο στρατό, στις αρχές της δεκαετίας του '60).

- «Αλφα Πι» (Χίος): Κωνσταντίνου Ν. Κανελλάκη «Με καιρόν κρίνει ο θεός (και άλλα 22 παραμύθια "των εκ του Χιακού λαού")» (εικονογράφηση Γεωργία Λουκά - Μήτση, πρόλογος Γιώργος Γαλάντης. Συλλογή παραδοσιακών χιώτικων παραμυθιών, που περιλαμβάνονταν στον ανέκδοτο τόμο «Manuscrips of Chian Folklore», που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής»).

- Σταύρος Κόρφης «Παράβαση» (ποιήματα, Αθήνα 2007).

- Νέα Εκδοτική (Αιγινήτου 14-16, 11528 Αθήνα): «Τα μυστικά του "Κώδικα Ντα Βίντσι"» (μετάφραση Α. Ζαχαρίου, Α. Ντεβετζή, Ν. Σούστα, Ε. Κουντουρόγιαννη, συλλογικό έργο για το βιβλίο «Κώδικας Da Vinci»).

- «(δε)κατα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 9).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 173, αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ