Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μεσάζοντες επιχειρήσεων

Η νέα διοικητική δομή της χώρας, ο λεγόμενος Καποδίστριας Β', προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όπως φάνηκε και από την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση, ετοιμάζουν μια «μεταρρύθμιση» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρήσεων. Ο δεύτερος Καποδίστριας, με πρόσχημα την «αποκέντρωση», θα δημιουργήσει ένα επιτελικό κράτος, το οποίο θα μπορεί πιο «ευέλικτα» να μοιράζει την τράπουλα στο κεφάλαιο. Θα μεταφέρει κοινωνικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορούν να εισβάλλουν οι ιδιώτες, ακόμα περισσότερο.

Οι ενδεχόμενες υποχρεωτικές ή ...εθελοντικές συνενώσεις δήμων, νομαρχιών και περιφερειών, οι μητροπολιτικές συνεργασίες, είναι κοινό σχέδιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα προγράμματα τους, μπορεί να αντιληφθεί πως μιλάμε για ευθυγράμμιση «με τις αλλαγές που συντελούνται γενικώς και ειδικότερα στο πλαίσιο της ΕΕ», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό, βέβαια, που «ξέχασε» είναι να μας ...ενημερώσει ποιον εξυπηρετούν αυτές οι αλλαγές. Αυτό δε θα το βρείτε στις θέσεις των «γαλάζιων», ούτε των «πράσινων». Δε θα πουν ότι με τους λιγότερους δήμους και νομαρχίες βοηθούν και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η πληθυσμιακή συγκέντρωση και η μεγαλύτερη έκταση στηρίζει απόλυτα, για παράδειγμα, τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που θα μπορούν να αναλάβουν μεγάλα έργα.

Ας δούμε, όμως, και το «κόλπο» που ετοιμάζουν στην Υγεία και την Παιδεία. Ηδη, έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα των δήμων σ' αυτόν τον τομέα. Θα 'ρθει η ώρα που θα μας πουν, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα όπως το κάνουν τώρα, ότι - μόνο - με τη μεταφορά της Υγείας στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και τη «βοήθεια» των χορηγών - κεφαλαιούχων μπορεί να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις». Κάθε περιοχή θα έχει το νοσοκομείο της, το οποίο θα διαχειρίζεται ένας δήμος επιχείρηση μαζί με τις επιχειρήσεις, και ίσως κάποιους συμβιβασμένους φορείς, για τα μάτια του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, το λεγόμενο «αποκεντρωμένο σχολείο» είναι, ήδη, διατυπωμένη πρόθεσή τους. Με οδηγία της Κομισιόν που αναφέρει: «Τα πιο αποκεντρωμένα εκπαιδευτικά συστήματα είναι ταυτόχρονα και τα πιο ευέλικτα, αυτά που προσαρμόζονται πιο γρήγορα και επιτρέπουν να αναπτυχθούν νέες μορφές συμπράξεων και συνεργασιών», με τις επιχειρήσεις, φυσικά. Εχουν, ήδη, ξεκινήσει οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή σχολείων, που είναι, απλώς, η αρχή. Θα έχουμε κατηγοριοποιημένα σχολεία, ανάλογα με την περιοχή, τους «χορηγούς», τα οποία θα παρέχουν και την αντίστοιχη γνώση. Μια γνώση προσαρμοσμένη στους νόμους και τις «αξίες» της αγοράς. Μια γνώση φτωχή για τους φτωχούς και πλούσια για τους πλούσιους.

Δημιουργούν, λοιπόν, ένα κράτος, που, μέσω των ισχυρών μηχανισμών του, όπως η Αυτοδιοίκηση, θα διαχειρίζεται τα κοινωνικά αγαθά παίζοντας το ρόλο του πλασιέ στις επιχειρήσεις. Οι δήμοι, που, ήδη, λειτουργούν με κριτήρια εταιρείας, θα έχουν το ρόλο του μεσάζοντα. Ολα έντεχνα σχεδιασμένα μέσα στο παραμύθι της «αποκέντρωσης» και πάντα στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Και εδώ, βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλοι ή μικροί θεσμοί «αυτοδιοίκησης», αλλά ποιον εξυπηρετούν. Για ποια ανάπτυξη, σε όφελος ποιων δημιουργούνται. Και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δε θα ωφεληθούν, αλλά θα είναι, για άλλη μια φορά, οι μεγάλοι χαμένοι...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ