Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ... «Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει στάχτη, ενώ νέες πυρκαγιές ξεσπούν καθημερινά. Μεσούντος του θέρους και δεδομένης της ξηρασίας, το μέλλον κάθε άλλο παρά αισιόδοξο διαγράφεται. Το χειρότερο, οι πραγματικές αιτίες που πυροδοτούν τις φωτιές δεν πρόκειται να σβήσουν εύκολα. Ελλείψεις κονδυλίων και διεκδικητές καίνε με πολλούς τρόπους τα δάση» (Τάνια Γεωργιοπούλου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ...: «Μονή Πεντέλης και Συνεταιρισμός Αξιωματικών δήλωσαν αντίθετοι στον καθαρισμό και την αναδάσωση, αντιστοίχως, δασικών εκτάσεων που διεκδικούν. Ο Συνεταιρισμός Αξιωματικών μάλιστα έφτασε να ζητήσει από την υπηρεσία αναδασώσεων να αφαιρέσει από την έκταση τα φυτά που φύτεψε!» (Η ίδια).

...ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: «Στο έλεος των οικοπεδικών συνεταιρισμών είναι η Πεντέλη, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 και του 1998 διεκδικούν περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Ενα από τα χαρακτηριστικά τους: Πολλοί απ' αυτούς φέρουν ονόματα αγίων της Εκκλησίας μας» (Γ. Μανουσακάκης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ: «Τρέχουμε πίσω από τις φωτιές και αν προλάβουμε να σώσουμε κάτι, έχει καλώς. Αν όχι, ζούμε αυτά που συμβαίνουν τούτες τις μέρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έρευνα της "Ε", που αποκαλύπτει ότι η πρόληψη στην Ελλάδα είναι ...άνθρακες. Ανοργανωσιά των υπηρεσιών, έλλειψη 4.500 πυροσβεστών, αλλά και μηχανικών μέσων. Απάθεια και αδιαφορία, μόλις καταλαγιάσει η λαίλαπα, προμηνύουν τις επόμενες καταστροφές» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

«ΓΥΜΝΟΙ» ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ: «Εξοπλισμένοι με άχρηστο πυροσβεστικό υλικό ρίχνονται στη μάχη με τις φωτιές οι πυροσβέστες. Είναι ενδεικτικό ότι "τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στον Ακροκόρινθο δεν κατάφεραν από την αρχή να την κατασβέσουν διότι έσπασαν οι μάνικες". Αυτή την καταγγελία έκανε στα "ΝΕΑ" ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός... Αντίστοιχα περιστατικά με πυροσβεστικά που έφτασαν στις περιοχές των πυρκαγιών με χαλασμένες αντλίες ή δεν τα κατάφεραν να φτάσουν εξ αιτίας μηχανικών βλαβών, καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ηλεία και τη Μαγνησία» (Στέλιος Βραδέλης - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ