Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Βάλτωσαν οι έρευνες

Ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Σε τέλμα εξακολουθούν να βρίσκονται οι έρευνες για την περίφημη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω του δικτύου της VODAFONE δυόμισι χρόνια μετά τη διαπίστωση της παρακολούθησης ακόμα και των τηλεφώνων του πρωθυπουργού.

Ενημερώνοντας χτες την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Διαφύλαξης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Α. Λαμπρινόπουλος είπε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει κληθεί ακόμη από την εφέτη - ανακριτή που χειρίζεται δικαστικά την υπόθεση. Δήλωσε ότι η κατάθεση της Αρχής ενώπιον του ανακριτή θα ήταν χρήσιμη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και άφησε αιχμές για τη στάση της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι ο ανακριτής πρέπει να σπεύσει. Ο πρόεδρος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πορεία των ερευνών και υπενθύμισε ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία που συνέλεξε η ΑΔΑΕ. Κατά τον Α. Λαμπρινόπουλο, η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών έπρεπε να γίνει άμεσα, γιατί τα ηλεκτρονικά ίχνη των υποκλοπέων σβήνονται και αλλοιώνονται εύκολα. Η εκτίμησή του είναι ότι τα στοιχεία που περιέχονταν στο πόρισμα της ΑΔΑΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους υποκλοπείς και εξέφρασε την ανησυχία του για την αξιοποίηση των στοιχείων αυτών από τη Δικαιοσύνη, αφού όπως είπε δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα εάν δεν παρασχεθούν στους δικαστικούς που χειρίζονται την υπόθεση οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΑΔΑΕ με την ΕΥΠ είπε ότι υπάρχει συνεργασία για νέα τεχνολογικά συστήματα αλλά για άλλα ζητήματα δεν υπάρχει καμία συνεργασία. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι για την Αρχή οι υποκλοπές είναι θέμα εθνικής ασφαλείας και τόνισε ότι κατά την προσωπική του άποψη οι υποκλοπείς ενδιαφέρονταν αρχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Α. Λαμπρινόπουλος ομολόγησε ότι η ΑΔΑΕ έχει καθυστερήσει να εκδώσει απόφαση για τις ευθύνες της Ericsson στην υπόθεση, αφού δεν έχει τη νόμιμη σύνθεση λόγω ασθένειας του αντιπροέδρου της. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την ανησυχία του μήπως εάν αλλάξει η σύνθεση των μελών της Επιτροπής ξεκινήσουν όλα από την αρχή, ακόμα και η εξέταση μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ