Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ελιγμοί στην ιμπεριαλιστική πολιτική

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Το μήνυμα Μπράουν προς τις ΗΠΑ: Είναι καιρός να οικοδομήσουμε, όχι να καταστρέψουμε» ήταν το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν, στον απόηχο της ομιλίας που έδωσε στις ΗΠΑ ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γκόρντον Μπράουν, που οι αναλυτές αμέσως έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως τις «πρώτες σαφές ενδείξεις για στροφή στη βρετανική εξωτερική πολιτική».

Τι όμως πράγματι είπε ο Ντάγκλας Αλεξάντερ στην πρώτη ομιλία υπουργού της κυβέρνησης Μπράουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εδωσε έμφαση στην ανάγκη συγκρότησης νέων συμμαχιών στη βάση κοινών αξιών. Προειδοποίησε κατά των μονομερών ενεργειών και ζήτησε συλλογική προσέγγιση σε παγκόσμια ζητήματα: «Ο απομονωτισμός απλά δε λειτουργεί σε έναν ανεξάρτητο κόσμο. Στον 20ό αιώνα η δύναμη μιας χώρας μετρήθηκε συχνά από αυτό που μπορούσε να καταστρέψει. Στον 21ο αιώνα η δύναμη πρέπει να μετράται από αυτό που μπορούμε να χτίσουμε μαζί» τόνισε ο Ντ. Αλεξάντερ μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον.

Αποκρυπτογραφώντας όμως τις δηλώσεις του Ντάγκλας Αλεξάντερ, η ουσία παραμένει η ίδια. Ουδεμία μετατόπιση ως προς την ιμπεριαλιστική στρατηγική, δηλαδή την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών προς όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση του βρετανικού, κυρίως, κεφαλαίου. Η μόνη ίσως διαφοροποίηση, είναι ο πιο σαφής τόνος της τοποθέτησης. Μιας τοποθέτησης που έτσι κι αλλιώς ήταν εμφανής και στην ατζέντα του Μπλερ και επιβλήθηκε εμμέσως εξαιτίας της λαϊκής αντίθεσης στις επιθετικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ