Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αρχιτεκτόνων «Οχι» στις κατεδαφίσεις

Ενα από τα δύο κηρυγμένα ως νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, επί της Διον. Αρεοπαγίτου, που αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν
Ενα από τα δύο κηρυγμένα ως νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, επί της Διον. Αρεοπαγίτου, που αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν
Με ανακοίνωσή του (12/7/2007) προς τον υπουργό Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του με την - οριακής μάλιστα ψηφοφορίας - απόφαση του ΚΑΣ για κατεδάφιση διατηρητέων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προς χάριν της «θέας» από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο ΣΑΔΑΣ θυμίζει ότι εξαρχής υιοθετούσε την ανάγκη κατασκευής νέου μουσείου, αλλά και ότι επιζητούσε η κτιριακή κατασκευή να είναι πλήρως εναρμονισμένη «με τους όρους και τις προϋποθέσεις» του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε «να είναι διακριτική και να εναρμονίζεται στο γενικότερο ιστορικό περιβάλλον». Τονίζει ότι η μελέτη των Μπ. Τσουμί - Μ. Φωτιάδη «έπρεπε να είχε πάρει υπόψη της τις δεσμεύσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού» και ότι «βασικό όρο αποτελούσε, όπως και στους προγενέστερους διαγωνισμούς, η διατήρηση του μετώπου της Διον. Αρεοπαγίτου», γιατί αυτό «διαμορφωμένο παλιότερα προσδιοριζόταν από αρχιτεκτονήματα σημαντικής αισθητικής αξίας και αποτελούσε συνεπές συμπλήρωμα προς το βράχο της Ακρόπολης, πράγμα που ανέδειξε η πεζοδρόμηση της Διον. Αρεοπαγίτου».

«Η σημερινή επιχειρούμενη κατεδάφιση των πολυκατοικιών αυτών βρίσκει το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων ομόφωνα αντίθετο», αναφέρει η ανακοίνωση και επισημαίνει ότι η ισοψηφία στην κοινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ «αποδεικνύει τις σοβαρές επιφυλάξεις που προέβαλαν τα όργανα αυτά στις κατεδαφίσεις και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το θέμα με αυθαίρετη πολιτική απόφαση».

Και ο ΣΑΔΑΣ καταλήγει: «Η καταστροφική και ισοπεδωτική λογική που εξαφανίζει την ιστορική μνήμη της πόλης, εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης νεωτερικότητας, νομίζουμε ότι πρέπει να ανακοπεί πλέον και να επιδειχτεί σεβασμός σε ό,τι με αγάπη και μεράκι δημιούργησαν οι παλιότεροι αρχιτέκτονες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ