Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
«Χωματερή» της Αττικής με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζεται, με την αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ)

Η χαβούζα της λυματολάσπης στη χωματερή των Α. Λιοσίων...
Η χαβούζα της λυματολάσπης στη χωματερή των Α. Λιοσίων...
«Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή έξω από το Θριάσιο η χωματερή».

Το σύνθημα αυτό, που συνοδεύει κάθε κινητοποίηση των κατοίκων και φορέων του Θριασίου στον πολύχρονο πλέον αγώνα τους για την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο Πεδίο με τη χωματερή...

Πριν 40 χρόνια, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας φόρτωσαν, με μια καθαρά ταξική απόφαση, τη χωματερή της Αττικής στην εργατοπεριοχή των Ανω Λιοσίων. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν την ίδια πολιτική επιλογή, ενώ από το 1992 και μετά είχαν άξιους συμπαραστάτες τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, η διαχείριση των απορριμμάτων, συνολικά, έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο. Επιμένοντας στην ίδια ταξική λογική ότι το Θριάσιο αποτελεί τη χαβούζα της Αττικής, «ρίχνουν» τη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων, αδιαφορώντας πραγματικά για το περιβαλλοντικό έγκλημα, που έτσι κι αλλιώς έχει συντελεστεί εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το αποτέλεσμα από αυτή την πολιτική είναι σήμερα η υπερκορεσμένη, παράνομη και άκρως επικίνδυνη χωματερή των Ανω Λιοσίων να συνεχίζει να λειτουργεί. Μάλιστα, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2003 - τον οποίο συνεχίζει να υλοποιεί σήμερα η ΝΔ - η χωματερή των Α. Λιοσίων επεκτείνεται στα διοικητικά όρια της Φυλής για να δέχεται το 90% των απορριμμάτων της Αττικής.


Ομως, οι ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή δεν περιορίζονται στα οικιακά απορρίμματα. Στον ίδιο χώρο διοχέτευσαν και οι δύο κυβερνήσεις τη λυματολάσπη, όταν ξεχείλισε η Ψυττάλεια, μετατρέποντας την περιοχή σε πραγματική χαβούζα. Στον ίδιο χώρο κατασκεύασαν και το εργοστάσιο νοσοκομειακών απορριμμάτων και το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης.

Με ευθύνη κυβερνήσεων και αυτοδιοίκησης το αδιέξοδο

Από την κατάσταση αυτή που επικρατεί με τη χωματερή, εξυπηρετούνται μεγάλα και πολυποίκιλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Γι' αυτό το λόγο χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με πλήρη απραξία, ως συνειδητή πολιτική επιλογή, χωρίς να υλοποιούν κανένα πρόγραμμα, κανένα σχεδιασμό, πετώντας απλά τα σκουπίδια εκεί!

Σ' αυτή την πολιτική προχώρησαν σε αγαστή συνεργασία χωρίς ποτέ να διαφωνήσουν με όλα τα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ - ΤΕΔΚΝΑ - ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ), που οι διοικήσεις τους ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Ακόμα πιο επικίνδυνη τακτική ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα και οι τοπικές δημοτικές αρχές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) της περιοχής. Τόσο, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής όσο και οι Δήμοι Ανω Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας κ.α. εξυπηρέτησαν αυτή την πολιτική όχι απλά από το γεγονός ότι δεν υψώνουν καμία φωνή αντίστασης, αλλά κυρίως καταπνίγοντας ή αποπροσανατολίζοντας και το όποιο μαζικό κίνημα πήγαινε να αναπτυχθεί.

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων, που αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...
Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων, που αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...
Χαρακτηριστική είναι η τελευταία κοινή συνεδρίαση της νομαρχίας με όλους τους δήμους της περιοχής. Ολοι μαζί, την ώρα που οι εργολάβοι είχαν πάρει το «πράσινο φως» για την επέκταση της χωματερής, αποφάσισαν να βγάλουν και πάλι ένα... φιλολογικό ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Προετοιμάζουν το έδαφος για την καρκινογόνο καύση

Ολοι οι παραπάνω και με αποφάσεις, αλλά και με την τακτική τους έχουν διατηρήσει τη χωματερή στα Ανω Λιόσια και στο Θριάσιο και ταυτόχρονα τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ενδεικτικό είναι ότι τα στραγγίσματα της χωματερής φτάνουν ακόμη και μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας!

Ωστόσο, πίσω από αυτές τις επιλογές και καθυστερήσεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, αποκαλύπτεται πως κρύβεται η εξυπηρέτηση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων. Στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης ή πυρόλυσης απορριμμάτων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα τέτοιων εργοστασίων.

Και τα βιομηχανικά απόβλητα στο Θριάσιο

Επιπλέον, σα να μην έφταναν τα οικιακά και νοσοκομειακά σκουπίδια της χωματερής των Ανω Λιοσίων στην περιοχή του Θριασίου, προλειαίνεται το έδαφος για να πάνε στην περιοχή και τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η εταιρεία MANDRECO έχει λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να εγκαταστήσει μονάδα για υποδοχή επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στο ανενεργό λατομείο βωξίτη στην περιοχή Μελετάνι της Μάνδρας.

Και την ίδια στιγμή που ο λαός της περιοχής προσπαθεί ν' απαλλαγεί από τις χωματερές που στήνουν οι κυβερνήσεις, ξαφνικά εμφανίζεται ο «αριστερός - οικολόγος» δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Αμπατζόγλου (στηρίζεται από το ΣΥΝ) και με τη δικαιολογία ότι προωθεί την ανακύκλωση έχει μετατρέψει τρεις χώρους - και με δωρεές οικοπέδων από βιομήχανους - σε μικρές χωματερές. Πρόσφατα, μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να του χωροθετήσει αυτές τις περιοχές και να τις χαρακτηρίσει, υποθηκεύοντας το μέλλον τους ως χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ