Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδού οι εμπρηστές!

Η πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα, καθόλου τυχαία και συγκυριακή δεν είναι. Αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της δασικής γης και των ανελέητων νόμων του κέρδους. Της πολιτικής που επιτρέπει στους εμπρηστές και καταπατητές να καίνε δάση και να αρπάζουν γη για περαιτέρω ξεπούλημα, για οικοπεδοποίηση, για τσιμεντοποίηση. Είναι ακόμα αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δε διστάζει να προσφέρει στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης, ακόμη και τους Εθνικούς Δρυμούς και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι αποτέλεσμα και αποκαλύπτει το μέγεθος της εμπρηστικής πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων δεκαετιών. Και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία είναι υπόλογα για ό,τι συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για τον αποχαρακτηρισμό ανυπολόγιστων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Με βάση αυτή την αναθεώρηση, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, που τώρα έρχεται να εφαρμόσει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια έστρωσε το δρόμο και για νέα - ακόμα πιο επαχθή - αναθεώρηση του άρθρου 24 από την επόμενη Βουλή, στο όνομα πάντα της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων των κερδοσκόπων, καταπατητών, εμπρηστών. Αλλωστε μόλις πριν δυο βδομάδες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφτιαξε τροπολογία, για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι να συνταχθούν δασικοί χάρτες. Μπορεί μετά την κατακραυγή, η ρύθμιση να αποσύρθηκε, όμως το στίγμα δόθηκε... Αλλά και οι δασικοί χάρτες, το δασικό κτηματολόγιο δε γίνονται, γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα. Την ίδια στιγμή και τα δύο αυτά κόμματα απογύμνωσαν από στελέχη και υποδομές τις υπηρεσίες της δασοπυρόσβεσης. Το ΠΑΣΟΚ «φόρτωσε» τις δασικές πυρκαγιές στην Πυροσβεστική και η ΝΔ συνέχισε στην ίδια ρότα με τη λογική πάντα της καταστολής και της δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων για... αφελείς.

Το ΚΚΕ δε θα πάψει να καταγγέλλει τους πραγματικούς ενόχους. Δε θα πάψει να τονίζει με όλες του τις δυνάμεις ότι όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι εμπρησμοί και οι δασικές πυρκαγιές θα είναι στην ημερήσια διάταξη, κάθε καλοκαίρι. Το ΚΚΕ δε θα πάψει να παλεύει για την ανατροπή των δασοκτόνων νόμων και να διεκδικεί την πλήρη αναδάσωση των καμένων περιοχών, αλλά και την ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και ενίσχυσης της δασοπυρόσβεσης. Θα πρέπει, όμως, και οι εργαζόμενοι, μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές, να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στα κόμματα που με την πολιτική τους «πυρπολούν» τα δάση και στηρίζουν τους εμπρηστές - κερδοσκόπους.

Το πρόβλημα της προστασίας των δασών, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να λυθεί από τα κόμματα του δικομματισμού ή τους όποιους δορυφόρους τους. Χρειάζεται άλλη πολιτική έξω από τη λογική του κέρδους. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, ειδικό βάρος στην πρόληψη και νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει απολύτως τα δάση, βάζοντας μια για πάντα στην άκρη την κερδοσκοπία στη γη. Αλλά αυτά μπορούν να γίνουν μόνο όταν επέλθει η λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, όπως προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ