Ο παρατεταμένος καύσωνας στον οποίο οφείλονται και θύματα θερμοπληξίας σε άτομα ευαίσθητα (τρίτη ηλικία, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις κ.ά.) απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι η κρατική μηχανή εξακολουθεί να βρίσκεται εν παραλυσία και σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά, τα οποία μόνο τυχαία και μη προβλεπόμενα δεν είναι. Το αντίθετο. Οπως όλα τα στοιχεία εδώ και χρόνια δείχνουν, θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται. Και φυσικά δεν αποτελεί λύση, αλλά ανέκδοτο, η μείωση του ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών, για την εξοικονόμηση ενέργειας! Οι κλιματιζόμενοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν ευπαθείς ομάδες είναι ελάχιστοι. Στον ιδιωτικό τομέα εργάτες εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υπό την απειλή της απόλυσης, αν τολμήσουν να διεκδικήσουν να μην εργαστούν τις μέρες του καύσωνα. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος διαθέτει μικρό στόλο με κλιματιζόμενα βαγόνια, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων να είναι Δαντικές. Αλλά το ζήτημα φυσικά δεν είναι μόνο οι κλιματιζόμενοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα αστικά μας κέντρα έχουν μετατραπεί σε θαλάμους αερίων, αφού το κεφαλαίο φρόντισε, με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων, να εξαφανίσει κάθε ίχνος πράσινου από τις πόλεις για να χτιστούν τερατόμορφα κτίρια για την εξυπηρέτηση της... αγοράς. Οι ανοιχτοί χώροι εξαφανίζονται και οι αεραγωγοί, όπως λ.χ. των Σπάτων στην Αθήνα «αξιοποιήθηκαν» για ένα άχρηστο και δραχμοφόρο αεροδρόμιο. Οσο για αυτούς που ακόμα υπάρχουν λ.χ. Ελληνικό, Ιππόδρομος ετοιμάζονται να παραδοθούν σε «εθνικούς ευεργέτες» και κατασκευαστές, θυσία στο όνομα της «ανάπτυξης» ή ορθότερα των κερδών. Τα ΙΧ εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα του συστήματος για τις μετακινήσεις, την ίδια στιγμή που οι ρύποι τους συμβάλλουν στη δημιουργία του θανατηφόρου νέφους πάνω από τις πόλεις και το οποίο αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών. Οσο για ένα πολεοδομικό (και χωροταξικό) σχεδιασμό με προτεραιότητα τον άνθρωπο παραμένει στα χρονοντούλαπα του δικομματισμού, για ευνόητους λόγους.
Δεν πάνε πολλές μέρες που οι εκπρόσωποι της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας «συνωστίστηκαν», όπως θα έλεγε και η καθηγήτρια Γαλλικών και ιστορικός κ. Ρεπούση, στο Μέγαρο Μουσικής, του διαχρονικού και δικομματικού μάνατζερ του πολιτισμού μεγαλοεκδότη κ. Λαμπράκη, για να ακούσουν τον Αλ Γκορ να μιλά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Μάλιστα πολλοί συγκινήθηκαν και χειροκρότησαν με θέρμη τις οικολογικές εκκλήσεις του τ. αντιπροέδρου των ΗΠΑ και ψιθύριζαν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό το κάτι, φυσικά, αφορούσε τους άλλους και όχι τους ίδιους. Αλλά αυτά τα είπαμε την προηγούμενη βδομάδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης(;) άδραξαν την ευκαιρία να περάσουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ προς άγρα ψήφων και κύρους. Ο μεν δεύτερος ξέχασε τα αυθαίρετα που βάφτιζε ο νυν υπεύθυνος της προπαγάνδας του κ. Λαλιώτης νομιμοποιώντας ακόμα και τα ευρισκόμενα σε δασικές εκτάσεις και παραλίες. Αλλά και τις περιβαλλοντικές αθλιότητες που διαπράχτηκαν στα είκοσι χρόνια της εξουσίας του κόμματός του, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα «έργα».
Ο δεύτερος φαίνεται ότι έδωσε το πράσινο φως στον κ. Σουφλιά να νομιμοποιηθούν σύντομα τα αυθαίρετα (όσα δεν πρόκανε να νομιμοποιήσει ο κ. Λαλιώτης και η κ. Παπανδρέου) και οι ημιυπαίθριοι χώροι, που παράνομα χτίστηκαν από το 1985 και μετά (σ.σ. επί σοσιαλισμού...). Οι εργολάβοι σε συνεργασία με τις Πολεοδομίες πουλούσαν χώρους που δεν εμφανίζονταν στα τετραγωνικά των οικιών, με αποτέλεσμα περισσότερο τσιμέντο, λιγότερη φορολογία και μεγαλύτερο κέρδος. Αλλα προέβλεπε ο ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) και άλλα έγιναν (και γίνονται). Ολοι ξέρουν τη μηχανή και το μόνο που κάνουν είναι να τη λαδώνουν κατά το λαϊκό άσμα «όλος ο κόσμος τώρα δουλεύει μηχανές». Μια υπόθεση που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, άρα και εν δυνάμει ψηφοφόρους! «Δώσε και μένα μπάρμπα» που έλεγαν και οι παλιότεροι και μάλιστα με τη βούλα του νόμου. Εξάλλου όλες οι παρανομίες στον καπιταλισμό ή τουλάχιστον οι σημαντικότερες υλοποιούνται νομότυπα. Κι ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει ότι ο νόμος εφαρμόζεται μόνο αν απειλείται το σύστημα (σ.σ. πολιτικά) ή για τους φτωχοδιάβολους για... ξεκάρφωμα.
Η ιστορία με τη ρύπανση του Ασωπού είχε απασχολήσει τη στήλη παλιότερα. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε την κατάληξη της δίκης για την υφιστάμενη ρύπανση του ποταμού η οποία έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά όχι από κάποια ανεξάρτητη (λέμε τώρα) αρχή ή κάποια δημόσια «υπηρεσία», αλλά της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού. Η μήνυση κατατέθηκε το 1999 (σ.σ. ναι σωστά διαβάσατε) και εκδικάστηκε το 2007. Οχτώ ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν οι δικαστές για να καθίσουν στο σκαμνί τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής. Τόσος φόρτος εργασίας; Αν είναι έτσι με το... δίκιο τους να δίνουν αυτές τις τεράστιες αυξήσεις στους εαυτούς τους οι δικαστές. Που αρνούνται βεβαίως - βεβαίως από την άλλη τις χαμηλότερες αυξήσεις στους εργαζόμενους και σε χρόνους dt βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές έχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οχτώ χρόνια λοιπόν. Και τι έγινε; Δεκαοχτώ ήταν οι κατηγορούμενοι από τις βιομηχανικές μονάδες που ρύπαιναν και ρυπαίνουν την περιοχή. Από τους 18 έμειναν οι 8 και από αυτούς καταδικάστηκαν οι 6. Τι έγιναν οι 10; Απλά οι υπάλληλοι που υποτίθεται ήταν αρμόδιοι να καταγράψουν τους υπευθύνους των εταιρειών έγραψαν... κατά λάθος (ή παραπληροφορούμενοι, όπως υποστήριξαν) κατώτερους υπαλλήλους που φυσικά (και ορθώς) δεν έπρεπε να δικαστούν. Ερώτημα: Αν οι υπάλληλοι δεν ήταν ένοχοι (δηλαδή το έπραξαν συνειδητά) έπρεπε να δικαστούν και οι ίδιοι, αν ήταν ανίκανοι, πρέπει να ελεγχθούν για τη θέση που τους έχουν εμπιστευτεί. Τίποτα από τα δυο δεν έγινε. Μάλιστα διαβάσαμε ότι υπάλληλος της Νομαρχίας - μάρτυρας, μάλλον υποστήριξε παρά έπληξε με την κατάθεσή του τους κατηγορούμενους. «Τόσο ωραία» που θα έλεγε και ο αείμνηστος Μποστ. Για τους έξι τώρα... Ακούστε ποινές. 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Πάλι καλά που δεν τους έδωσαν και κάποιο βραβείο. Ποιος ξέρει; Ποτέ δεν είναι αργά. Η δικαιοσύνη είναι «τυφλή» ή μήπως ταξική; Κι η ρύπανση συνεχίζεται και κάτοικοι της περιοχής θα εξακολουθήσουν να πίνουν νερό που περιέχει χρώμιο και μόλυβδο, επειδή έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Η οικολογική εκδοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των θεσμών του συστήματος!