Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φταίνε οι «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες»!

Φτηνές και προκλητικές δικαιολογίες από τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζεται

Στις «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες» επέρριψε η κυβέρνηση τις ευθύνες για το ειδεχθές έγκλημα της καταστροφής των δασών, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων της που απέδιδαν τις ευθύνες «στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Οι φτηνές και προκλητικές δικαιολογίες που επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση, είχαν ως στόχο να μείνει στο απυρόβλητο η εφαρμοζόμενη εμπρηστική πολιτική, απόρροια της οποίας είναι η απουσία μέτρων προληπτικής προστασίας των δασών, οι τεράστιες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, η παράδοση των δασών στην «αειφόρο ανάπτυξη» της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι μοναδικό της μέλημα ήταν να συγκαλύψει με κάθε τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, προετοιμάζοντας με μαθηματική ακρίβεια το επόμενο έγκλημα κατά των δασών.

Σε καμία περίπτωση οι κυβερνώντες δεν αποδέχονται τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες τους, επαναλαμβάνουν τους γελοίους ισχυρισμούς περί πανέτοιμου κρατικού μηχανισμού, καλλιεργούν εικόνα άμεσης και «με σχετική επιτυχία»(!) κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, καθώς και του «καλού συντονισμού» μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων με την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού. Επιχειρούν επίσης να συγκαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής και «υποβαθμίζουν» τις καταγγελίες μαζικών φορέων και πυροπαθών, σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με όρους «επικοινωνιακών χειρισμών». Στο πλαίσιο αυτό συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη τα χαράματα χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, αργότερα επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ υιοθέτησε την αστεία δικαιολογία περί πρωτοφανών καιρικών φαινομένων. Απευθυνόμενος μέσω ασυρμάτου προς τους πυροσβέστες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αντίξοες καιρικές συνθήκες, πρωτοφανείς για τον τόπο μας», ευχόμενος «καλή δύναμη» στους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος.

Το ίδιο παραμύθι είχε αναμασήσει μετά την πρωινή σύσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας και επανέλαβε αργότερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε η χώρα για αρκετά εικοσιτετράωρα, είναι πρωτοφανείς, καθόλου συνηθισμένες για τη χώρα μας», ανέφερε ο Ευ. Αντώναρος, δανειζόμενος και τον χαρακτηρισμό του Δ. Σιούφα στη Βουλή για «συνθήκες και θερμοκρασίες ερήμου».

Επικαλέστηκε επίσης και το μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών - 307 πυρκαγιές σε τρεις μέρες - για να ισχυριστεί ότι «ποτέ άλλοτε στη χώρα αλλά φαντάζομαι και σε άλλες χώρες που έχουν παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τις δικές μας, δεν υπήρξαν τόσες πυρκαγιές».

Διαβεβαίωσε επίσης με κάθε σοβαρότητα ότι «ο κρατικός μηχανισμός ήταν από την πρώτη στιγμή πανέτοιμος και προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει αυτά τα φυσικά φαινόμενα»(!), αλλά την ίδια στιγμή προσπάθησε να περιορίσει το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα επιχειρησιακά σχέδια της Πυροσβεστικής. Χαρακτήρισε «πολύ σύνθετο θέμα τον καταμερισμό ευθυνών» στο ζήτημα της δασοπυρόσβεσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα παίξει πάλι το παιχνίδι της διάχυσης των ευθυνών στους πάντες και τελικά σε κανέναν...

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόπειρας που έκανε πριν μερικές βδομάδες η κυβέρνηση, να περάσει την τροπολογία για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν κάνει καμία κίνηση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων»(!).

Στο μεταξύ ο Κ. Καραμανλής ακύρωσε τη χτεσινή ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Κέρκυρα και τις σημερινές περιοδείες στα τμήματα της Εγνατίας Οδού, αλλά μάλλον θα συμμετέχει στην «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της ΝΔ για το περιβάλλον» που γίνεται αύριο στην Κέρκυρα. Η εκδήλωση της ΝΔ «δένει» περίφημα με τα αποκαΐδια της Πάρνηθας, του Πηλίου, της Λάρισας κ.ά....

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλη για τα αποτελέσματα της απαξίωσης της πρόληψης και της πυροπροστασίας(2022-07-21 00:00:00.0)
Αδικα πρόστιμα για φθορές οχημάτων(2018-01-11 00:00:00.0)
Κόλαση φωτιάς(2009-09-01 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές(2000-09-03 00:00:00.0)
Μοναδικό της μέλημα να βγει αλώβητη(2000-07-15 00:00:00.0)
Εκτακτα μέτρα εκ των υστέρων(2000-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ