Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπροστά με σκληρές, ταξικές μάχες

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση έπληξε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, έπεται όμως και συνέχεια. το ίδιο αγωνιστική, ενωτική και ταξική

Η πραγματοποίηση δεκάδων αγωνιστικών, ταξικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, την περασμένη Πέμπτη, τις οποίες οργάνωσαν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δυσκόλεψαν σημαντικά την κατάσταση για την κυβέρνηση, η οποία «πόνταρε» στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα σε καθεστώς «εργασιακής ειρήνης» με εργαλείο τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης.

Σειρά τώρα έχουν οι επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που έχει εγκαίρως προγραμματίσει και προετοιμάζει το ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ΑΘήνα, στην Πράγα, με συγκεντρώσεις, οργανωτικές συσκέψεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και κάθε άλλη μορφή, μέχρι και το Νοέμβρη.

Χαρακτηριστικό είναι το συσσίτιο που θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στην πύλη του λιμανιού στις 8 το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα τρώει στην προβλήτα 1 προσκαλεσμένος από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την HELLEXPO. Ενα συσσίτιο που θα συμβολίζει την κατάσταση των ανέργων, αλλά και πολλών εργαζομένων από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παραδίπλα θα απολαμβάνετε ένα πλούσιο δείπνο.

Η μαχητικότητα, το εύρος και το πλήθος των ταξικών συγκεντρώσεων που προηγήθηκαν την περασμένη βδομάδα, έδειξαν ότι το ΠΑΜΕ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των εργαζομένων που καταλαβαίνουν τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής και έχουν τη διάθεση να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτών των στόχων, να προστατέψουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, πολύ περισσότερο να τα διευρύνουν. Παράλληλα, έδειξε ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός χάνει συνεχώς «έδαφος», δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει, όπως έκανε παλιότερα, τους εργαζόμενους.

Η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε γνωστές τις «προτάσεις» της - «μια ένταση που τη θεωρώ αδικαιολόγητη», είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας - η οποία και εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις που έγιναν στις 24 Αυγούστου, ήταν εξάλλου ο λόγος που κυβέρνηση και συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς τακτικής, να προβάλλουν μια ψεύτικη αντιπαράθεση και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο πετυχημένη επάνοδο μετά από λίγες μέρες, χωρίς να εμποδίζουν στο ελάχιστο την πορεία υλοποίησης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Ψευτοελιγμοί χωρίς αντίκρισμα

Το σκηνικό στήθηκε ως εξής, στον ψευτοδιάλογο που άρχισε την περασμένη Πέμπτη. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προσέρχεται στο «στρογγυλό τραπέζι», έχοντας στα χέρια της τους εννέα άξονες συζήτησης της κυβέρνησης, ένα ερωτηματολόγιο και τις τοποθετήσεις των υπουργείων Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που δόθηκαν επιτόπου. Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ζητάει από το κυβερνητικό κλιμάκιο...«θέσεις» και αποφασίζει να διακόψει τη συμμετοχή της μέχρι να τις πάρει. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης το... σκέφτεται και δεσμεύεται να δώσει «θέσεις» μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, η πλειοψηφία διατηρεί την «ψυχραιμία» της και δεν κάνει τίποτα, για να οργανώσει αγωνιστικές διεκδικήσεις ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης...

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διαδήλωνε έξω από τον τόπο διεξαγωγής του «διαλόγου» στα γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΣΕΒ με την κυβέρνηση, ενώ η τελευταία είχε επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να «προστατευτεί». Εξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι δε διαπραγματεύονταν την παράδοση των κατακτήσεών τους, διεκδικούσαν ακόμη περισσότερες, αποφασισμένοι και μαχητικοί. Η φωνή της καταδίκης έφτασε όμως και μέσα στο χώρο του «διαλόγου», από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που μπήκε στο χώρο της συνάντησης και χάλασε το «αρμονικό» κλίμα, που είχαν κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Απέναντι σε αυτές τις ψευτομανούβρες, το ΠΑΜΕ αντιπαραθέτει ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και ένα πρόγραμμα δράσης με προοπτική, ικανό να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων της χώρας. Ο αγώνας δε σταμάτησε ποτέ, αλλά ο «κοινωνικός διάλογος» που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση και οι αποφάσεις που ήδη έχει πάρει για το επόμενο χρονικό διάστημα, επιβάλλουν και μια νέα φάση αυτού του αγώνα, μια ποιοτική αναβάθμιση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης της χώρας. Οι κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, ήταν μόνο η αρχή. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ήδη για μια νέα συγκέντρωση, πανελλαδικού χαρακτήρα, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 2 Σεπτέμβρη, ώστε ο πρωθυπουργός που θα μιλά από το βήμα των εγκαινίων και θα κάνει εξαγγελίες για τους μήνες που θα ακολουθήσουν, να ακούσει τη βροντερή φωνή των εργατοϋπαλλήλων να καταδικάζουν την πολιτική που τους οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, προβλέπει:

Μετά τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στις 9 το πρωί και προσκαλούνται σ' αυτή Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστικά στελέχη. Σκοπός είναι: «Να συζητήσει ανοιχτά, δημοκρατικά, πλατιά, την πορεία του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του και να χαράξει νέους στόχους για την ταξική αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να χαράξει και να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης, αγωνιστικό, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της σε μια περίοδο που αυτά δέχονται σοβαρές επιθέσεις από την πολιτική της κυβέρνησης, από το κεφάλαιο και τη γραμμή της υποταγής, που ακολουθούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει σε διαμαρτυρία ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα γίνει στην Πράγα. Το ΠΑΜΕ έχει αναπτύξει γενικότερα μια σημαντική προσπάθεια για την κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Στις 29 του Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πάρει μέρος στη σύσκεψη Ευρωπαϊκών Αγωνιστικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων που γίνεται στη Γαλλία, δίνοντας παραπέρα έμφαση στις προσπάθειες πανευρωπαϊκού συντονισμού.

Στα μέσα Οκτώβρη, μέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φορέων από τους ΕΒΕ και τους αγρότες, οι οποίοι επίσης πλήττονται πολύμορφα από την πολιτική της κυβέρνησης.

Σ' αυτή τη φάση, το αγωνιστικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί με πρόταση που θα κάνει το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ