Εξωραϊσμένη γραφική αναπαράσταση ενός από τα αρχιτεκτονικά σχέδια |
Κατά της καταστροφικής κατασκευής τάχθηκαν επιστημονικοί φορείς όπως η ρωσική Ενωση Αρχιτεκτόνων, προσωπικότητες, η ΟΥΝΕΣΚΟ και οι κάτοικοι της πόλης, ενώ υπέρ είναι η, γνωστή από το ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λένινγκραντ, κυβερνήτης της περιοχής, Ματβιένκο, και βέβαια οι εκπρόσωποι του μονοπωλίου.
Πριν λίγες μέρες, η απειλή κατά της πόλης από τον ουρανοξύστη εντάχθηκε και στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων με τα 100 παγκόσμια αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται με καταστροφή.
Η αλήθεια είναι ότι για να διασωθεί μια πόλη όπως το Λένινγκραντ χρειάζονται πολύ περισσότερα από την ένταξή της σε, συμβολικούς κυρίως, καταλόγους. Πολύ περισσότερο που όπως σημείωνε ο «Ρ» σε σχετικό ρεπορτάζ (26/11/2006) «σύμφωνα με τη "Νόβαγια Γκαζέτα", η ίδια η πόλη θα πληρώσει για την καταστροφή της! Τα 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,2 δισ. δολάρια) που θα στοιχίσει η κατασκευή, θα δοθούν με τη μορφή "επιχορήγησης" στην εταιρεία, από τον προϋπολογισμό της πόλης, επιστρέφοντας, ουσιαστικά, το μισό ποσό των φόρων που θα πληρώσει η εταιρεία για τη μεταφορά της από το Ομσκ στην Πετρούπολη»...