Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Αθλιες συνθήκες σε Σάμο και Αθήνα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών, που επισκέφτηκε τα δυο Κέντρα

Η φωτογραφία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των συνθηκών στο κέντρο της Σάμου
Η φωτογραφία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των συνθηκών στο κέντρο της Σάμου
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, των προσφύγων και όσων ζητούν πολιτικό άσυλο στο κέντρο κράτησης της Σάμου αναδείχτηκαν, για μια ακόμη φορά, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου ευρωβουλευτών, στο οποίο συμμετείχε και ο Γιώργος Τούσσας, εκ μέρους του ΚΚΕ. «Χωρίς ενδοιασμό πρέπει να κλείσει άμεσα», τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του «Συνηγόρου του Πολίτη». Εκτός από το κέντρο κράτησης στη Σάμο, το κλιμάκιο επισκέφτηκε και το αντίστοιχο της Αθήνας, στην οδό Π. Ράλλη.

Μιλώντας για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή, διωγμένοι από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις επεμβάσεις στην πατρίδα τους, ο Γ. Τούσσας έκανε λόγο για καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ανέφερε πως «το ζήτημα της μετανάστευσης είναι πολιτικό». Οσον αφορά τη Σάμο, είπε ότι «η άθλια κατάσταση μάς συγκλόνισε όλους. Ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες άμεσα να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων».

Ο Γ. Τούσσας κατήγγειλε ότι οι αλλοδαποί δεν πληροφορούνται για τον τρόπο χορήγησης του πολιτικού ασύλου, ότι έχουν τελειώσει τα σχετικά έντυπα, ενώ δεν υπάρχουν έντυπα πληροφόρησης στις γλώσσες όσων ζητούν πολιτικό άσυλο. Κρατούμενοι δήλωσαν ότι δεν τους χορηγούνται μεταφρασμένα έγγραφα, ενώ αρκετοί δε ζητούν πολιτικό άσυλο, διότι θέλουν να φύγουν γρήγορα από το κέντρο κράτησης. Από ευρωβουλευτές εκφράστηκε η ανάγκη το νέο Κέντρο να στελεχωθεί με επαρκή αριθμό γιατρων, νοσοκόμων και ψυχολόγων και να υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού.

Στο Κέντρο της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, καταγγέλθηκε στο κλιμάκιο ότι υπάρχουν δικηγόροι που αποσπούν από τους αλλοδαπούς κρατούμενους χρηματικά ποσά υποσχόμενοι την απελευθέρωσή τους. Η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, και με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Πολύδωρας είπε ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται «οξείες εκφράσεις» στο χαρακτηρισμό των συνθηκών κράτησης στο Κέντρο της Σάμου και ότι η χώρα πρέπει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κύματα της μετανάστευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ