Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρεσέντο πολεμικών δαπανών σ' όλο τον κόσμο

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκαν το 2006 για αγορές όπλων και στρατιωτικούς σκοπούς!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο αστρονομικό ποσό των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2006. Ηταν αυξημένες κατά 3,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2005 και κατά 37% μεγαλύτερες από τις στρατιωτικές δαπάνες του 1997. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου SIPRI, για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.

Στην εισαγωγή της έκθεσης, που παρουσιάστηκε στις 11 Ιούνη στη Στοκχόλμη, αναφέρεται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο από 173 σε 184 δολάρια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, αυτός ο αριθμός είναι παραπλανητικός, αφού οι στρατιωτικές - πολεμικές δαπάνες παρουσιάζουν μιαν εξαιρετικά άνιση κατανομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 15 χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 83% των παγκόσμιων δαπανών!

Φυσικά, στην πρώτη θέση όσον αφορά τις πολεμικές δαπάνες βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως αναμενόταν, στο διάστημα από το Σεπτέμβρη του 2001 έως τις μέρες μας. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του SIPRI, στο διάστημα Σεπτέμβρης 2001- Ιούνης 2006, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση 432 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για ετήσιες και συμπληρωματικές δαπάνες, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Υπολογίζεται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των πολεμικών δαπανών, μέχρι το 2017 η εισβολή και κατοχή του Ιράκ θα στοιχίσει στις ΗΠΑ 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια...

Στη φετινή έκθεση του SIPRI επισημαίνεται ότι το 2006 αυξήθηκαν πολύ γρήγορα οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά στον τομέα αυτό την Ιαπωνία. Ετσι, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στην Ασία και ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έκθεσης είναι ότι η αναλογία στρατιωτικών δαπανών προς τις κοινωνικές δαπάνες είναι μεγαλύτερη στις χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Δηλαδή, οι φτωχές χώρες υποχρεώνονται να ξοδεύουν διαρκώς περισσότερα για όπλα και συνεχώς λιγότερα για κοινωνικούς σκοπούς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, με μια τέτοια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σ' όλο τον κόσμο, οι πολεμικές βιομηχανίες «τρίβουν τα χέρια» τους. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου στον κόσμο, εκτός από την Κίνα, σημείωσαν αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2004 και κατά 18% σε σχέση με το 2002.

Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες. Οι σαράντα μεγαλύτερες απ' αυτές πραγματοποίησαν το 65% των συνολικών πωλήσεων, αξίας 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Από την άλλη, οι 29 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου κάλυψαν το 29% των πωλήσεων και οι 9 μεγαλύτερες ρωσικές κάλυψαν το 2%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ