Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καταργείται» η προοπτική ... συνταξιοδότησης

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ για τις «μεταρρυθμίσεις» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σύνοψη των «μεταρρυθμίσεων» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σ' όλο τον κόσμο, παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, 6 Ιούνη. Ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προωθούνται με ικανοποιητικό ρυθμό και προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι στο μέλλον θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερα, αφού για πολλούς οι προοπτικές συνταξιοδότησης μειώνονται δραματικά...

Με δύο λόγια, ο Οργανισμός που σχεδιάζει, για λογαριασμό των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, όλες τις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προειδοποιεί ότι για πολλούς (ή τους περισσότερους;) η σύνταξη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά και όταν έρθει εκείνη η στιγμή, το ποσό θα είναι τόσο μικρό, ώστε να χρειάζεται «ενίσχυση» είτε από τις αποταμιεύσεις του ασφαλισμένου, είτε από κάποια πρόσθετη, ιδιωτική ασφάλιση.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει τίτλο «Οι συντάξεις με μια ματιά» και περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, σε συνδυασμό με τις επιχειρούμενες αλλαγές στις χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Εννοείται ότι η εξέταση των συστημάτων γίνεται υπό το πρίσμα των προτάσεων του ίδιου του ΟΟΣΑ. Γεύση των προτάσεων αυτών πήραμε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης τονίζεται ότι στις 16 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, στις οποίες έγιναν οι σχετικές μελέτες, η μέση προοπτική συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά 22%, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό μείωσης είναι 25%. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και, παράλληλα, μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές.

Στην αναλυτικότερη παρουσίαση των συμπερασμάτων σημειώνεται ότι σ' όλες σχεδόν τις χώρες οι όροι συνταξιοδότησης χειροτέρευσαν σε μεγαλύτερο, ή μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία και τη Σουηδία τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αναμένεται να περικοπούν κατά 15 έως 25% στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως το Μεξικό και η Πορτογαλία, όπου αυτό το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο και από 30%!

Στη συνέχεια, γίνεται μια αξιολόγηση των «μεταρρυθμίσεων» από την άποψη των επιπτώσεων στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Στο κεφάλαιο αυτό σημειώνεται ότι, στις περισσότερες χώρες, οι «μεταρρυθμίσεις» συνοδεύτηκαν από «στοχευμένα μέτρα» για τους πιο φτωχούς (τύπου ΕΚΑΣ) συνταξιούχους. Ομως, σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, η μείωση των συντάξεων δε συνοδεύτηκε από «δίχτυ ασφαλείας» (σ.σ. κάποιο ελάχιστο ποσό), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνταξιούχοι να ζουν σε κατάσταση πλήρους ένδειας...

Οσον αφορά στα όρια ηλικίας, η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων», στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών, το όριο θα φθάσει τα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Εξαίρεση αποτελούν η Δανία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το όριο της συνταξιοδότησης βρίσκεται, ήδη, στα 67 χρόνια.

Τέλος, στην έκθεση επαναλαμβάνεται η εκτίμηση ότι η «πρόωρη συνταξιοδότηση» είναι ανασταλτικός παράγων για την επιτυχία των «μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ