Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ψήφος για την Κοινωνική Ασφάλιση

Τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα σχέδιά τους για την επόμενη τετραετία πρέπει να αποτελέσουν για τους εργαζόμενους βασικό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες πρέπει να σταθμίσουν τις συνέπειες που θα έχει για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα η υλοποίηση των σχεδίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι πανομοιότυπα, στα πλαίσια της ΕΕ και των άλλων οργανισμών. Είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να τα εφαρμόσουν, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο θα αναδειχτεί νικητής στην κούρσα για τον κυβερνητικό θώκο. Κάθε ψήφος υπέρ των δυο κομμάτων θα μεταφραστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε εν λευκώ εξουσιοδότηση για την εφαρμογή της αντιασφαλιστικής πολιτικής, στον πυρήνα της οποίας συμφωνούν απόλυτα.

Το κεφάλαιο επείγεται να ενισχυθεί το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο της περιόδου '90-'93 (ΝΔ) και του 2002 (ΠΑΣΟΚ), να βαθύνει η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, την οποία με συνέπεια υπηρέτησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του δικομματισμού. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αμέσως μετά τις εκλογές, σχεδιάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στη γενίκευση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες και στην επέκταση στα 67, στη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Ακόμα, στη μείωση των συντάξεων μέσα από τον υπολογισμό τους με βάση το σύνολο των χρόνων ασφάλισης, είτε με μείωση του ποσοστού που καταλαμβάνει η σύνταξη σε σχέση με το μισθό, στον αποχαρακτηρισμό πολλών Βαρέων-Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην παραπέρα επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προνοιακή φροντίδα, στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας στο ασφαλιστικό σύστημα, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας.

Είναι φανερό ότι οι επερχόμενες «μεταρρυθμίσεις» υπονομεύουν απροκάλυπτα και βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, για δωρεάν φάρμακα και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, για δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας. Ανάγκες που προκύπτουν από το σημερινό επίπεδο της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και είναι εφικτό να ικανοποιηθούν κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, το αντιπάλεμα της κυρίαρχης πολιτικής, το αδυνάτισμα και, σε μια προοπτική, την ανατροπή των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο και των φορέων τους.

Αυτή την προοπτική δυναμώνει η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές. Γι' αυτό και παράλληλα με την αποδυνάμωση του δικομματισμού, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αναδεικνύεται σε αναγκαίο όρο για να μετρούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θετικές εξελίξεις υπέρ τους μετά τις εκλογές.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ