Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στην κόψη...

Χαρακτηριστική εικόνα από το σφυροκόπημα του λιβανικού στρατού κατά της παλαιστινιακής συνοικίας, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι ισλαμιστές

Associated Press

Χαρακτηριστική εικόνα από το σφυροκόπημα του λιβανικού στρατού κατά της παλαιστινιακής συνοικίας, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι ισλαμιστές
Τελεσίγραφο να παραδοθούν ή να γίνουν στόχος έδωσε ο λιβανικός στρατός στους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ», από την Παρασκευή το βράδυ, εισάγοντας, σαφώς, την κρίση στον προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ σε μια νέα φάση, πιθανότατα την τελική. Η πολιορκία του παλαιστινιακού καταυλισμού στο βόρειο Λίβανο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Μάη, μετά την καταδίωξη μελών της «Φάταχ αλ Ισλάμ» και την πολύνεκρη ενέδρα που έστησε στα λιβανικά στρατεύματα.

Η ισλαμιστική οργάνωση πρωτοέκανε την εμφάνισή της στο Λίβανο στα τέλη του περασμένου χρόνου και αισθητή την παρουσία της με τη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείων με Λιβανέζους εργαζόμενους, στις 13 Φλεβάρη. Διακηρυγμένος στόχος της «η προστασία των σουνιτών και η επιβολή ισλαμικού νόμου», γεγονός που αυτομάτως της αποδίδει τον τίτλο του παρακλαδιού του διεθνούς ισλαμιστικού δικτύου που είθισται να αποκαλείται «αλ Κάιντα», έστω και αν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι δεσμοί.

Οι επικεφαλής της «Φάταχ αλ Ισλάμ» εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φέρονται να έχουν πολεμήσει τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ, στο πλευρό των εκεί ισλαμιστών, ενώ συνελήφθησαν και απελάθηκαν από τη Συρία πριν καταφύγουν στο Λίβανο. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν από τις λιβανικές αρχές και απελευθερώθηκαν μετά από πιέσεις σουνιτών σεΐχηδων του βορείου Λιβάνου και βουλευτών του κόμματος του Σάαντ Χαρίρι με κύριο επιχείρημα την κακομεταχείρισή τους στις φυλακές.

Τα σενάρια ως προς τα πραγματικά κίνητρα, αλλά και τους αληθινούς ιθύνοντες πίσω από τη δράση της «Φάταχ αλ Ισλάμ» αναμφιβόλως είναι σκοτεινά. Η πιο γνωστή εκδοχή, που φιλοξενήθηκε και στον αμερικανικό Τύπο, θέλει τη «Φάταχ αλ Ισλάμ» να είναι συνονθύλευμα ισλαμιστών μαχητών από Τυνησία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Σουδάν, κ.ά. που, διά μέσου καναλιών που σχετίζονται με τον Χαρίρι, «μορφοποιήθηκαν» στο Λίβανο, υπό αμερικανική αιγίδα, με στόχο να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στην αυξανόμενη σιιτική επιρροή των «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» μετά τον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού.

Το σενάριο αυτό καταλήγει στη διαπίστωση ότι «ως είθισται, αυτού του είδους οι ομάδες τείνουν να δρουν από ένα σημείο και μετά ανεξέλεγκτα, ακόμη και ενάντια στα συμφέροντα όσων τις υποβοήθησαν».

Αποσταθεροποιητικός παράγοντας

Οποια και αν είναι η αλήθεια, η δράση της «Φάταχ αλ Ισλάμ» στο Λίβανο λειτουργεί περαιτέρω αποσταθεροποιητικά σε μια χώρα, που, ήδη, τους τελευταίους μήνες βυθίζεται σε πολιτική κρίση και παλεύει, παρά τις απόπειρες εσωτερικών και εξωτερικών καλοθελητών, να αποφύγει μια νέα εμφύλια ένταση. Το πόσο επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Λίβανο είναι η δράση της «Φάταχ αλ Ισλάμ» φαίνεται και από το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους πρώτους στόχους της είναι η δολοφονία στελεχών της «Χεζμπολάχ».

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι, όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα μέχρι στιγμής στο Ναχρ αλ Μπάρεντ, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις λιβανικές αρχές να διατηρήσουν απόλυτη ηρεμία στη χώρα. Και αυτό γιατί, με βάση συμφωνία του 1967, την ευθύνη τήρησης της τάξης, ακόμη και στον ποινικό τομέα, εντός των 12 καταυλισμών που φιλοξενούν περισσότερους από 400.000 πρόσφυγες, έχουν οι ένοπλοι των παλαιστινιακών οργανώσεων. Η απομάκρυνση χιλιάδων προσφύγων από τον πολιορκούμενο καταυλισμό δε φαίνεται να μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Αν ο λιβανικός στρατός δεν εξολοθρεύσει τη «Φάταχ αλ Ισλάμ», της οποίας την εξουδετέρωση ζητούν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις διαφέροντας στον τρόπο που θα γίνει αυτό, η χώρα θα βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με μια μεγάλη απειλή αποσταθεροποίησης. Αν την εξολοθρεύσει με μαζική εισβολή στον καταυλισμό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων για τις αναπόφευκτες απώλειες αμάχων, εξέλιξη που, επίσης, θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Η επιλογή της διαρκώς εντεινόμενης πολιορκίας και της σταδιακής άσκησης πίεσης, που ίσχυε τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, φαινόταν να εκφράζει και την επιθυμία της λιβανικής ηγεσίας να απαλλαγεί οριστικά από τη «Φάταχ αλ Ισλάμ» με το μικρότερο δυνατό κόστος.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ