Συλλυπητήριες επιστολές για τον αιφνίδιο θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη απέστειλαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας και ο πρόεδρος της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, Φράνσις Βιουρτς.
Η επιστολή του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας έχει ως ακολούθως:
«Αγαπητοί Σύντροφοι, μάθαμε με βαθιά θλίψη και πόνο, την είδηση για το θάνατο του συντρόφου Β. Εφραιμίδη. Στο θάνατό του, τόσο το ΚΚΕ, όσο και το παγκόσμιο κομμουνιστικό, εργατικό και ειρηνευτικό κίνημα έχασε έναν θαρραλέο κομμουνιστή, έναν αγαπητό σύντροφο.
Το Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας αποτίει τον ύστατο χαιρετισμό στον εκλιπόντα αγωνιστή.
Με σεβασμό,
Χ. Τσάρφο, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος».
Στην επιστολή του προέδρου της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, ο Φρ. Βιουρτς σημειώνεται:
«Μάθαμε με μεγάλη θλίψη την είδηση του θανάτου του Β. Εφραιμίδη, επιφανούς προσωπικότητας του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια ευρωβουλευτής και μέλος της δικής μας Ομάδας.
Εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό μας για αυτόν το μεγάλο άνδρα και το ένδοξο πέρασμά του από το αντιφασιστικό κίνημα αντίστασης. Θυμόμαστε επίσης το θαυμασμό και την αγάπη του και τον ακούραστο αγώνα του στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και του λαού. Στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου ήξερε, ως κύριος εκπρόσωπος της Ομάδας μας, να προωθεί με δύναμη τις πολιτικές μας θέσεις με μεγάλο ανθρωπισμό, αλλά και με μία αίσθηση χιούμορ, η οποία τον χαρακτήριζε.
Δεν πάει ούτε ένας χρόνος που μου είχε μιλήσει με όλη τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε για την επιθυμία του τελικά να συνταξιοδοτηθεί. Ηταν για πολύ σύντομο διάστημα τελικά.
Θα τον θυμόμαστε σαν μια εξαιρετική προσωπικότητα άξια όλης της εκτίμησής μας.
Εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς και εμού προσωπικά εκφράζω σε όλους εσάς τους Ελληνες κομμουνιστές τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθιά μου συμπάθεια».