Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στη «διά βίου μάθηση» όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος διά βίου μάθησης συστήνεται με νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική της Λισαβόνας για «διά βίου κατάρτιση» σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία «Φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης ολοκληρωμένου προγράμματος διά βίου μάθησης». Το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την επωνυμία «Σόλων» ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Ο οργανισμός αυτός, η σύσταση του οποίου επιβάλλεται από την ΕΕ, θα συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την επίτευξη των στόχων του. Στην εισηγητική έκθεση γίνεται αναφορά στην ένταξη όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ κάτω από την «ομπρέλα» της διά βίου μάθησης, μιας διαδικασίας που έχει στόχο την ικανοποίηση της σύγχρονης απαίτησης του κεφαλαίου για ελαστικούς και προσαρμοστικούς στην ακόμη σκληρότερη εκμετάλλευσή τους εργαζόμενους, που αποτελεί τη μέγιστη συμβολή της Παιδείας στην υπόθεση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Σε βάρος πάντα της ολόπλευρης μόρφωσης.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το οποίο, όπως σημειώνεται, εκτός της προώθησης της δημιουργίας επιχειρήσεων από νέους, στις αρμοδιότητές του, περιλαμβάνεται «και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο την καλλιέργεια επιχειρηματικής συνείδησης και ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δράσης». Να ενισχυθεί δηλαδή αυτό που ήδη γίνεται στα σχολεία μέσα από το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και την εισβολή χορηγών ώστε από μικροί οι αυριανοί απασχολήσιμοι, να ταυτίσουν τις ανάγκες τους με αυτές των επιχειρήσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, μαζί με διάφορες ρυθμίσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται συμπληρωματικές προς το νόμο 3443/2006 ρυθμίσεις που ενισχύουν το θεσμό των «Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας», τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική συμμετοχή, με την έκφραση της πραγματικής γνώμης των νέων αλλά αποτελούν μηχανισμούς που με τη συμμετοχή της η νεολαία θα νομιμοποιεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να έχουν διεκδικητικό ρόλο.

Συμπληρωματικά ανάμεσα σε άλλα υπάρχει ρύθμιση για όσους αποφοίτησαν από ιδιωτικά ΤΕΕ στα οποία επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις για διάφορες παραβάσεις τα σχολικά έτη 2004- 2008 και προβλέπεται επανάληψη των εξετάσεων για την απόκτηση των πτυχίων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ