Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ομηροι οι ωρομίσθιοι των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ

«Διά βίου κατάρτιση με εκπαιδευτικούς διά βίου ομήρους» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ. Ο λόγος για τους 2.000 περίπου ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των ΤΕΕ του Οργανισμού που, μετά το νόμο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση που μετατρέπει τα ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ, οδηγούνται στην ανεργία.

Συγκεκριμένα, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, το υπουργείο προώθησε ρύθμιση για την πρόσληψη των μόνιμων εκπαιδευτικών σε άλλες θέσεις, ενώ στους ωρομίσθιους δεν αναγνωρίζεται καν η προϋπηρεσία τους. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και το κεντρικό αίτημα των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ που χτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Το ίδιο το καθεστώς της ωρομισθίας πηγάζει από την πολιτική στην Παιδεία προς όφελος των επιχειρήσεων, όπως αποκαλύπτεται και από την απάντηση που έλαβαν οι βουλευτές του ΚΚΕ όταν έφεραν το θέμα στη Βουλή από τον τότε υπουργό Απασχόλησης. «Η φιλοσοφία των ΤΕΕ μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι η δημιουργία καλά καταρτισμένων επαγγελματιών με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, η διαμόρφωση ειδικοτήτων και προγραμμάτων υφίσταται συνεχή επικαιροποίηση ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς εργασίας, καθιστώντας απαραίτητη την αξιοποίηση ωρομίσθιων εκπαιδευτικών», ήταν η απάντηση στην Ερώτηση που έθετε το ζήτημα η εκπαίδευση που παρέχει το υπουργείο Απασχόλησης να περάσει στο υπουργείο Παιδείας με την ταυτόχρονη απορρόφηση των εκπαιδευτικών σε αυτό, να ισχύσει και για τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές του ΟΑΕΔ ρύθμιση ανάλογη με αυτή για τους μόνιμους και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των τεχνικών ειδικοτήτων στις σχολές του ΟΑΕΔ.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως με αφορμή αυτό το αίτημα, εμφανίζεται τώρα το ΠΑΣΟΚ σαν όψιμος σωτήρας τους να υπόσχεται αναγνώριση της προϋπηρεσίας και μόνιμη δουλιά στους ίδιους που επί χρόνια είχε με το καθεστώς του ωρομισθίου να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Με βουλευτές του να δηλώνουν ότι συντάσσονται για επίλυση του θέματος, όπως αντίστοιχα ζητούσε επίλυση των αιτημάτων τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο νυν υφυπουργός Παιδείας. Δε χρειάζεται, βέβαια, να περιμένει και άλλα ο επί 20 χρόνια ωρομίσθιος για να καταλάβει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια πολιτική στους τομείς της Παιδείας και της δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ