Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ 34 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μέτωπο ενάντια στις αντικομμουνιστικές - αντιδημοκρατικές επιθέσεις

Στιγμιότυπο από τη βάρβαρη καταστολή της διαδήλωση στο Τάλιν, στις 26 Απρίλη, ενάντια στην αποκαθήλωση του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη, που είχε ένα νεκρό, δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη βάρβαρη καταστολή της διαδήλωση στο Τάλιν, στις 26 Απρίλη, ενάντια στην αποκαθήλωση του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη, που είχε ένα νεκρό, δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες
Κοινή έκκληση για Μέτωπο ενάντια στις αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη απευθύνουν 34 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, με αφορμή την 9η του Μάη. Το πλήρες κείμενο που υπογράφουν έχει ως εξής:

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας για την καταστροφή του μνημείου προς τιμήν των 270.000 πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και άλλων αντιφασιστών στις μάχες με τους Γερμανούς κατακτητές και η βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας για την επιβολή της απόφασης αυτής, η βεβήλωση του τάφου του Γιάνος Κάνταρ στη Βουδαπέστη, ο νέος αντικομμουνιστικός νόμος στην Πολωνία, που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση 700.000 πολιτών της χώρας και στην ποινικοποίηση των ιδεών του σοσιαλισμού, οι αντικομμουνιστικές διακηρύξεις του Προέδρου της Ρουμανίας, ο νόμος για την "εθνική ασφάλεια" και τη "μερική" αποκατάσταση του πρώην φασίστα πρωθυπουργού Αντονέσκου, συνθέτουν μια μερική μόνο εικόνα της σωρείας νέων αντικομμουνιστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων στην Ευρώπη.

Τα κόμματά μας εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους και καταγγέλλουν τα μέτρα αυτά που δε στοχεύουν μόνο τους κομμουνιστές, τους ηρωικούς αγωνιστές κατά του φασισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους αντιστασιακούς και τους μαχητές των διεθνών ταξιαρχιών στον ισπανικό εμφύλιο του 1936 - 1939, αλλά και βασικές δημοκρατικές ελευθερίες.

Τα κόμματά μας θεωρούν υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή και την Ευρωπαϊκή Ενωση που με σειρά δράσεων προετοίμασε το έδαφος ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε ενέργεια για την καταδίκη και παρεμπόδισή τους.

Ακόμα από το Γενάρη του 2006, στη διάρκεια της καμπάνιας ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κόμματά μας και άλλες προοδευτικές δυνάμεις από όλον τον κόσμο είχαν προειδοποιήσει για τους γενικότερους σκοπούς της εκστρατείας ενάντια στους κομμουνιστές και στην ιδεολογία τους.

Επιδίωξη των κυρίαρχων δυνάμεων στις ευρωπαϊκές χώρες, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι η τρομοκράτηση των αγώνων αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις αυτές θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να κλιμακωθεί ο αντικομμουνισμός. Πολύ περισσότερο που η καθημερινή ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων και νεολαίας αυξάνει την ελκτική δύναμη των ιδεών της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Παρά τις επιθέσεις αυτές είμαστε βέβαιοι ότι κανείς, καμία πολιτική δύναμη, καμία κυβέρνηση, κανένα ΝΑΤΟ και καμία ΕΕ δεν είναι σε θέση να σταματήσει την επίδραση των ιδεών των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και στη νεολαία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύεται η ορθότητά τους και ότι αποτελούν το μόνο δρόμο για την εκπλήρωση των λαϊκών διεκδικήσεων και προσδοκιών. Είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι κοινές πρωτοβουλίες των κομμουνιστών και η υποστήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης, της πάλης για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Τα κόμματά μας ζητάνε:

  • Ανάκληση όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και μέτρων όπως και κάθε πράξης καταδίκης των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, κάθε δίωξης σε βάρος των κομμουνιστών και των αντιφασιστών αγωνιστών
  • Αυστηρές ποινές για τους υπεύθυνους της βεβήλωσης των μνημείων του αντιφασιστικού αγώνα
  • Τον τερματισμό της εκστρατείας τρομοκράτησης εκατομμυρίων ανθρώπων για τα πολιτικά τους πιστεύω
  • Ανάκληση των νομοθετημάτων και άλλων πράξεων που απαγορεύουν και εμποδίζουν τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων
  • Τον τερματισμό της συκοφάντησης και της διαστρέβλωσης στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ της ιστορίας του αντιιμπεριαλιστικού και του αντιφασιστικού αγώνα
  • Τον τερματισμό της εκστρατείας για την αλλαγή ονομάτων δημόσιων χώρων προς τιμήν του ηρωικού αγώνα κατά του φασισμού

Είναι η στιγμή οι προοδευτικοί άνθρωποι να θυμηθούν τα ολέθρια αποτελέσματα του αντικομμουνισμού στην ιστορία της Ευρώπης. Είναι η στιγμή αποφασιστικής καταδίκης κάθε αντικομμουνιστικού και αντιδημοκρατικού μέτρου».

Η έκκληση υπογράφεται από τα παρακάτω κόμματα:

-- Εργατικό Κόμμα Βελγίου

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

-- Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

-- Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

-- Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

-- ΑΚΕΛ, Κύπρου

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας ΠΓΔΜ

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚ Ρωσίας

-- Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

-- Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ