Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σε ρόλο «κυματοθραύστη» των κοινωνικών αντιδράσεων

Μοναδική διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα η αποκλειστικά δημόσια κοινωνική πρόνοια
Μοναδική διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα η αποκλειστικά δημόσια κοινωνική πρόνοια
Οταν οι λαϊκές αντιδράσεις οξύνονται, τότε ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ενώνονται για την εξασθένιση και τον αποπροσανατολισμό τους. Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα (ΒΗΜΑ 12/1/2003) και την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, «το Οικουμενικό Σύμφωνο (Global Compact) που προωθεί ο ΟΗΕ, συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 1999 και παρουσιάστηκε σε 50 πολυεθνικές επιχειρήσεις και επιλεγμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2000, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν γίνει στο Σιατλ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των ακραίων φαινομένων της παγκοσμιοποίησης».

Το Οικουμενικό Σύμφωνο «αγκαλιάστηκε» γρήγορα από πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς, όπως γρήγορα αντιλήφθηκαν «η πρόσκληση του ΟΗΕ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου αφορούσε την παρότρυνση να εργαστούν προς ένα κοινό σκοπό: Να δημιουργήσουν μία παγκόσμια συμφωνία κοινών αρχών και αξιών, οι οποίες θα προσδώσουν στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία ένα πιο "ανθρώπινο πρόσωπο"».

Σε αυτή την προσπάθεια του κεφαλαίου να δείξει το «ανθρώπινό του πρόσωπο» και να εξασφαλίσει τη λεγόμενη «κοινωνική ειρήνη», πολύτιμοι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι του είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία. Στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των πολυεθνικών, χρηματοδοτούνται από αυτές και από την ΕΕ (σ.σ. από την υπεραξία των εργαζομένων) για να αμβλύνουν τις ανισότητες και την αδικία, να καμουφλάρουν και να «φτιασιδώνουν» τα «σπασμένα» των επιχειρήσεων. «(...) πρέπει ως επιχειρήσεις, ως πολίτες, ως φορείς ή ως ΜΚΟ να βοηθήσουμε ώστε να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του κράτους. Μέσα σε μια κοινωνία έντονων ανισοτήτων είναι υποχρέωση των εταιριών να διαθέτουν μέρος του κέρδους τους στην προσπάθεια άμβλυνσής τους», τονίζει σε συνέντευξή του ο Δ. Κρανιάς, μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ.

H EUROBANK δείχνει τις «οικολογικές της ευαισθησίες» μέσω της «WWF Ελλάς»

Eurokinissi

H EUROBANK δείχνει τις «οικολογικές της ευαισθησίες» μέσω της «WWF Ελλάς»
Και για του λόγου το αληθές, θα αναφερθούμε επιλεκτικά στις... φιλανθρωπικές ανησυχίες των μονοπωλίων και πώς κάποιες από αυτές έχουν σαν μεσολαβητή τους ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η «Vodafone» σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» χρηματοδότησε κινητή παιδιατρική μονάδα για την περίθαλψη παιδιών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Συνεργάζεται ακόμα με τα «Παιδικά Χωριά SOS». Η ΤΙΜ στηρίζει την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», την Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας - Mom, το Χαμόγελο του Παιδιού. Η Eurobank «φροντίζει» για το περιβάλλον μέσω της «WWF Ελλάς» κ.ά.

Αποκαλυπτική είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της ΜΚΟ PRAKSIS κατά την 1η Πανελλήνια Διαβούλευση με θέμα «Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό και τις ΜΚΟ», που πραγματοποιήθηκε στις 13/3/2007. «Οι ΜΚΟ στην Ελλάδα έχουν αρχίσει δυναμικά να μπαίνουν στην πρακτική συνεργασιών με εταιρείες» (...) «Ολες οι επιχειρήσεις επιδρούν στην κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργούν. Οταν η επίδραση αυτή τυγχάνει σωστής διαχείρισης, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη και στην κοινωνία και στην επιχείρηση».


Κείμενα:
Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ