Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η πολιτική του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή, πρώτη κεντρική εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την 1η του Μάη

Η πολιτική του κεφαλαίου είναι επικίνδυνη για την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Η φράση αυτή συνοψίζει τα συμπεράσματα από τη χτεσινή εκδήλωση της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ με θέμα «Εργατικά ατυχήματα - Επαγγελματικές Ασθένειες. Η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», στα πλαίσια του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Β. Πετρόπουλος, επικεφαλής της Γραμματείας, και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σπ. Δρίβας, γιατρός εργασίας, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία. Οπως τόνισε, η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων δεν αποτελεί ατομικό πρόβλημα, αλλά σχετίζεται πρωτίστως με τον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης. Το καπιταλιστικό σύστημα επιδεινώνει τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, αφαιρεί ζωές, οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, αυξάνοντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και καταγραμμένο σε πολλές χώρες - πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του - ότι η ανεργία είναι παράγοντας ασθένειας ή πρόωρου θανάτου. Η πιθανότητα εκδήλωσης επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού «ατυχήματος» αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση των ωρών απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι σε προσωρινές και εποχικές εργασίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Και, βέβαια, η υπερωριακή απασχόληση, τα ευέλικτα ωράρια και η νυχτερινή εργασία επιδρούν αρνητικά στην υγεία. Ενώ πολλά προβλήματα εργασιακής υγείας και ασφάλειας μετατρέπονται σε προβλήματα δημόσιας υγείας (π.χ. αμίαντος).

Τα στοιχεία βοούν

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών
Την παραπάνω κατάσταση περιγράφουν ανάγλυφα ακόμα και τα ελλιπή στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» στην Ελλάδα: Σχεδόν 5.000 νεκροί εργάτες από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από 850 την περίοδο 2000-2005. Σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει ουσιαστική διαδικασία διάγνωσης, αναγνώρισης και καταγραφής, παρόλο που σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι: Το 30% των περιστατικών άσθματος έχει επαγγελματική αιτιολογία, το 10% των περιπτώσεων καρκίνου είναι επαγγελματικής προέλευσης, η επαγγελματική βαρηκοΐα ξεπερνά σε πολλούς κλάδους το 90%, το 60% των μυοσκελετικών παθήσεων προέρχεται από κακές συνθήκες εργασίας. Ακόμα μέχρι το 2025 αναμένεται θεαματική αύξηση των θανάτων μεταξύ των πρώην επαγγελματιών εκτεθειμένων σε ίνες αμιάντου.

Ενα ακόμα αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε τριάμισι λεπτά από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία, στοιχείο που ισοδυναμεί με πάνω από 150 χιλιάδες θανάτους ετησίως. Καταλήγοντας, ο Σπ. Δρίβας επισήμανε ότι η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας απαιτεί τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «για την εκπλήρωση όχι μόνο της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης αλλά και του χρέους της απέναντι στα θύματα αυτής της εφιαλτικής εκμετάλλευσης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, μεταφέροντας εμπειρίες από τους χώρους δουλιάς, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι καθώς θεωρούνται αναλώσιμο υλικό από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Αλλά και αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έτσι ώστε να πάψει να θυσιάζεται η ζωή των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και βίντεο για τους αγώνες της εργατικής τάξης, από την Πρωτομαγιά του Σικάγου μέχρι σήμερα και τη δράση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ