Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γιορτή» διανοητικής ιδιοκτησίας

Αποκρύβοντας τους υπαρκτούς κινδύνους και για τα πνευματικά δικαιώματα από την ταχύτατη εμπορευματοποίηση της πνευματικής δημιουργίας, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, παρουσίασε χτες τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας (26/4), που γιορτάζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε του πρόσφατου νόμου 3524/2007, με τον οποίο ενσωματώθηκαν οι κοινοτικές οδηγίες για την επιβολή των δικαιωμάτων «διανοητικής ιδιοκτησίας» και για το δικαίωμα παρακολούθησης για τα εικαστικά έργα. Ομως, οι δημιουργοί αντιτίθενται στην ποσόστωση του δικαιώματος είσπραξης ανάλογα με το ποσό μεταπώλησης του έργου, με όριο τα 12,5 χιλιάδες ευρώ, αφού αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική απώλεια προς όφελος των εμπόρων τέχνης και ζητούν 5% επί οποιουδήποτε ποσού μεταπώλησης. Ετσι, τα όποια θετικά του νόμου στην πράξη ακυρώνονται, αφού, όπως σημείωσε το ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο νόμος αντιλαμβάνεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών στα πλαίσια της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των δημιουργών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (25,26/4) και θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (με έργα του Ευγένιου Τριβιζά), χορό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ