Τι ξέρουμε για το μπαλσάμικο ξίδι, που χρησιμοποιείται πολύ κυρίως τα τελευταία χρόνια; Να κάποιες πληροφορίες που συλλέξαμε: Το μπαλσάμικο ξίδι, με τη γλυκιά γεύση (το ονομάζουν και γλυκάδι), το έντονο άρωμα και το σκούρο χρώμα, το λένε έτσι, γιατί είναι βάλσαμο για πολλές ασθένειες. Παρασκευάζεται από μούστο που βράζει και που το αφήνουν να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια, όπως το καλό κρασί. Μερικές μόνο σταγόνες από μπαλσάμικο ξίδι αρκούν για να χαρίσουν ξεχωριστή γεύση σε κάθε πιάτο, να δώσουν την καλύτερη σπιτική μαγιονέζα, να συνοδεύσουν τέλεια τα ωμά ή βρασμένα λαχανικά, γεγονός που οι μοναχοί γνώριζαν από παλιά. Γι' αυτό, άλλωστε, το μπαλσάμικο ξίδι αποκαλείται και καλογερίστικο. Η τέχνη των μοναχών στην παραγωγή μπαλσάμικου συνεχίζεται μέχρι σήμερα από οινολόγους που κάποιοι απ' αυτούς παράγουν το μπαλσάμικο ξίδι από λευκά λιαστά σταφύλια και φροντίζουν κάθε στάδιο της παραγωγής, έτσι ώστε να δίνει ένα προϊόν με γεμάτο σώμα και ξεχωριστό άρωμα.