Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ολόκληρη ζωή για την εργατική τάξη, το λαό και την πατρίδα

Ο επικήδειος λόγος στον Β. Εφραιμίδη από τον Θ. Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τον αποχαιρετισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας ανέλαβε να μεταφέρει στον αξέχαστο σύντροφο ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ενας αγαπημένος, ένας πολύτιμος σύντροφος της παλιάς φρουράς, ο Β. Εφραιμίδης, μάχιμος στην πρώτη γραμμή αγωνιστής, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Με θλίψη και πόνο η ΚΕ του ΚΚΕ, οι σύντροφοί και συναγωνιστές, σ. Βασίλη, βρίσκονται σήμερα εδώ να σ' αποχαιρετήσουμε στο νέο ταξίδι σου.

Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό για την προσφορά σου στο Κόμμα.

Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό για την προσφορά σου στους αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας, στο λαό και την πατρίδα μας, για την προσφορά σου στους λαούς όλου του κόσμου για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ' αποχαιρετάμε υπογραμμίζοντας αυτό που και εσύ ξέρεις πολύ καλά. Η ζωή σου δε χάθηκε. Καταξιώθηκε στον αγώνα μας. Η ζωή σου δεν τέλειωσε... Συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν. Γιατί ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να σβήσει τα σημάδια που έβαλες στην ιστορία μας, στη μνήμη και την καρδιά μας με την πάνω από 60 χρόνια αδιάκοπη δράση σου ως λαϊκός αγωνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Ο Β. Εφραιμίδης από μικρός γνώρισε τα βάσανα της ζωής. Προσφυγόπουλο μιας πολυμελούς οικογένειας, έζησε στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. Ζυμώθηκε με τα βάσανα του λαού μας. Από μικρός μπαίνει στη βιοπάλη. Αγάπησε την εργασία και τον κόσμο της, αλλά και τα γράμματα. Ετσι με γνώση, ευαισθησία αλλά και παλικαριά απ' τα πρώτα νεανικά του χρόνια πήρε τη θέση του στους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην κοινωνική αδικία και καταπίεση.

  • Αγωνίστηκε για το ψωμί, τα δικαιώματα της φτωχολογιάς.
  • Αγωνίστηκε για ν' απαλλαγεί η πατρίδα μας, η ζωή μας από τον φασίστα ξένο καταχτητή.
  • Αγωνίστηκε γιατί πίστευε ότι πρέπει και μπορεί η πατρίδα μας να είναι ανεξάρτητη, η ζωή μας να είναι απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα και δυστυχία.
  • Αγωνίστηκε γιατί ήθελε μια κοινωνία με το λαό πραγματικά ελεύθερο, κυρίαρχο, μια κοινωνία που δε θα τη στιγματίζει η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μακρόχρονη κομματική ζωή του αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις. Εζησε και συμμετείχε ουσιαστικά σ' όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Ολοι όσοι τον γνώρισαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες εποχές, εκεί που κρίνεται το μέγεθος, η αντοχή και το βάθος του αγωνιστή, τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν.

Σ' εκτιμήσαμε και σ' αγαπήσαμε για την αφοσίωσή σου στο Κόμμα, για τη συνέπειά σου στους αγώνες σου και τις αρχές μας.

Για την ευρύτητα των γνώσεών σου, την πολύπλευρη πείρα σου, το ταλέντο και την ικανότητα να ανταποκρίνεσαι σε πολλούς τομείς δράσης, να εκφράζεις με τον όμορφο λόγο σου τις λαϊκές ανάγκες, να πείθεις με επιχειρήματα. Ο σ. Βασίλης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που κέρδιζε το σεβασμό ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Αγαπητέ μας Βασίλη, ξέρουμε ότι δε σ' αρέσουν τα εγκώμια και τα μεγάλα λόγια μια και έζησες σαν σεμνός μαχητής του Κόμματος σ' όλα τα μέτωπα του αγώνα. Στον πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση, στην παρανομία, στις διώξεις και φυλακίσεις, στους μετέπειτα μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα και έξω απ' τα Κοινοβούλια.

Μια ολόκληρη ζωή για την εργατική τάξη, το λαό και την πατρίδα, με συνέπεια, μέσα απ' τις γραμμές του Κόμματος, τα λέει όλα.

Λέει ότι ο σ. Βασίλης αφήνει πίσω του μια μεγάλη ιστορία. Είναι η ίδια που αποσιωπάται και διαστρεβλώνεται, που στιγμή δε θα πάψουν να τη συκοφαντούν, που πολύ πασχίζουν να ξαναγράψουν. Είναι η ιστορία των πιο ελπιδοφόρων αγώνων του λαού μας, η ιστορία, η προσφορά του ΚΚΕ, που και σήμερα υπερασπιζόμαστε για ν' ανοίξουμε τη λεωφόρο του μέλλοντος.

Ο σ. Βασίλης μάς κληροδότησε την πίστη του σ' αυτό το μέλλον, στις κομμουνιστικές αξίες και το όραμα του σοσιαλισμού. Με το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής του, καλύτερα και απ' τα όμορφα λόγια του, μας έδειξε πως στον αγώνα για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, στο συντροφικό αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρώπινης κοινωνίας η ζωή ούτε ξοδεύεται ούτε σπαταλιέται. Μας έδειξε πως η ζωή ομορφαίνει, αποχτά νόημα και μεγαλώνει γιατί τρέφεται με πραγματικές αξίες και ιδανικά. Σήμερα που εξαπλώνεται η φτώχεια της ζωής όσο και της συνείδησης, αισθανόμαστε πραγματικά προνομιούχοι με αυτή την πλούσια κληρονομιά σου.

Εσύ τώρα, σ. Βασίλη, μπορεί να φύγεις ήσυχος. Εσύ έκανες το χρέος σου. Εμείς για όσα πρόσφερες δεν έχουμε να σου δώσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με το λαό για το λαό, να καταξιώσουμε στις σύγχρονες συνθήκες την ιστορική προσφορά και αποστολή του κόμματός μας.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας σύντροφε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετά με περηφάνια τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή(2022-09-29 00:00:00.0)
Τελευταίο «αντίο» για τον Αγγελο Βλαχάκη(2010-11-10 00:00:00.0)
«Το παράδειγμα του σ. Νίκου Κοΐνη δείχνει το δρόμο»(2009-04-28 00:00:00.0)
«Εκανε το καθήκον του»(2006-06-30 00:00:00.0)
Καλό ταξίδι σύντροφε Κώστα!(2006-03-11 00:00:00.0)
Χαρισματικός άνθρωπος, μεγάλος κομμουνιστής(2000-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ