ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Εντονες αντιδράσεις δικαστικών λειτουργών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Προέδρου της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα πως «εγγυάται προσωπικά» για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία έξι μαθητών και τον τραυματισμό οκτώ άλλων όταν το σχολικό λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε, όπως φαίνεται, σε ενέδρα κυβερνητικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας, δικαστικοί λειτουργοί και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντιπροτείνουν τη διενέργεια έρευνας από Διεθνές Δικαστήριο, θεωρώντας πως είναι η μόνη ανεξάρτητη αρχή που θα μπορούσε να επιληφθεί της υπόθεσης.
Η εν ψυχρώ επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έγινε από άνδρες του στρατού, σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας στην πόλη Πουέμπλο Ρίκο. Το εκδρομικό λεωφορείο μετέφερε 60 μαθητές, ηλικίας έξι έως 12 ετών, στη βορειοανατολική περιοχή Αντιόκια. Αρχικά ο περιφερειακός επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός Εδουάρδο Χερέρα, υποστήριξε ότι οι μαθητές χτυπήθηκαν επειδή βρέθηκαν εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και μαχητών της οργάνωσης «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ELN). Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να κατηγορήσει τους αντάρτες ότι τάχα χρησιμοποίησαν τα παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Ωστόσο οι επιζώντες της εν ψυχρώ, όπως φάνηκε, δολοφονίας, διηγήθηκαν μια πολύ διαφορετική ιστορία! Οι αντάρτες, είπαν, δεν υπήρχαν πουθενά στην περιοχή... και οι στρατιώτες πυροβολούσαν εναντίον τους επί 45 ολόκληρα λεπτά! Ας σημειωθεί πως οι καταθέσεις όλων των μαθητών ήταν παρόμοιες με εκείνη μιας 12χρονης μαθήτριας που δήλωσε: «Αυτοί που έριξαν εναντίον μας ήταν στρατιώτες... δεν υπήρχαν αντάρτες... Ενας από τους στρατιώτες άρχισε να κλαίει λέγοντας ότι σκότωσε αθώα παιδιά».
Χτες, ο Πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε ότι θα ηγηθεί προσωπικά της έρευνας της υπόθεσης, ισχυριζόμενος πως θα διασφαλίσει «τη διεξαγωγή ερευνών για την πλήρη διασαφήνιση του ποιος ευθύνεται γι' αυτό το φρικτό συμβάν». Ωστόσο, αυτή η δήλωση διόλου δεν καθησύχασε, αντίθετα, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες μιας πλειάδας οργανώσεων που επιφυλάσσονται για τις πραγματικές προθέσεις του Προέδρου και φοβούνται το ενδεχόμενο συγκάλυψης και αυτής της εν ψυχρώ δολοφονίας.
Στην κηδεία των έξι αδικοχαμένων μαθητών, που έγινε νωρίς χτες το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν πάνω από 12.000 άνθρωποι.