Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαύρη επέτειος

Μια οδυνηρά οικεία εικόνα. Το πρωί μετά τη 17η Αυγούστου του 1999, συνεργεία άρχιζαν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια ολόκληρης της ΒΔ Τουρκίας...

Associated Press

Μια οδυνηρά οικεία εικόνα. Το πρωί μετά τη 17η Αυγούστου του 1999, συνεργεία άρχιζαν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια ολόκληρης της ΒΔ Τουρκίας...
ΑΓΚΥΡΑ-ΓΚΙΟΛΤΣΟΥΚ.-

Ο δολοφόνος Εγκέλαδος επέστρεψε χτες στον τόπο του εγκλήματος, ένα χρόνο μετά τη «βιβλικών διαστάσεων» καταστροφή της 17ης Αυγούστου - αλλά αυτή τη φορά η δόνηση ήταν μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Ακόμη κι έτσι, οι μνήμες που ανακίνησε ο χτεσινός σεισμός είναι πάρα πολύ οδυνηρές. Και κατά τραγική ειρωνεία συνέπεσε με εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία για το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που κόστισε τις ζωές σε πάνω από 20.000 ανθρώπους (επισήμως, διότι οι ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40.000 έως 50.000 νεκρούς...) και ξερίζωσε εκατοντάδες χιλιάδες άλλες.

Επιμνημόσυνες δεήσεις, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και επισκέψεις σε κοιμητήρια είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο στη χώρα. Χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε αγρυπνία στη μνήμη της μοιραίας νύχτας. Εκείνης της νύχτας που η γη σειόταν επί 45 δευτερόλεπτα που φάνηκαν σαν να ήταν ένας αιώνας, από τις 03.02 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σπέρνοντας τον πανικό, το θάνατο και την καταστροφή.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη. Στο προάστιο Αβτσιλάρ, το μόνο τμήμα της πόλης το οποίο επλήγη σοβαρά από το σεισμό. Περισσότεροι από εκατό επιζήσαντες του σεισμού και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην τοποθεσία όπου ένα κτίριο είχε καταρρεύσει πέρσι, καταπλακώνοντας τους 60 κατοίκους του. Οι συγκεντρωθέντες απέθεσαν κόκκινα γαρίφαλα στη μνήμη των 60 νεκρών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι επώδυνο να διαπιστώνουμε ότι η πιο μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης των πολιτών που έγινε ποτέ στην Τουρκία γεννήθηκε από 45 δευτερόλεπτα στη διάρκεια των οποίων αφανίστηκε η βορειοδυτική Τουρκία. Μάθαμε την αλληλεγγύη από τις κραυγές που υψώνονταν από τα ερείπια. Τώρα οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να ζητήσουμε από τις αρχές να δώσουν λόγο, να φροντίσουν τα τραύματά μας και να εργαστούν συλλογικά για να μας προστατεύσουν από μελλοντικούς σεισμούς», υπογραμμίζουν 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδράμουν τους πληγέντες.

Ο σεισμός της 17ης Αυγούστου πέρσι στην Τουρκία άφησε τουλάχιστον 600.000 άστεγους και προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 33.000 κτίρια, κατά τον επίσημο απολογισμό. Ενα χρόνο μετά, 147.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε λυόμενα και 30.000 σε χωριά από σκηνές, ενώ οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό εξακολουθούν ακόμη να φέρουν τα σημάδια της καταστροφής. Οσο για τους κατοίκους, αυτοί εξακολουθούν να ζουν με το φόβο ενός νέου σεισμού, ο οποίος σύμφωνα με σεισμολόγους προβλέπεται να χτυπήσει εντός των τριάντα ερχόμενων ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ