Θετικές οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών
Ικανοποίηση στη Λευκωσία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στη Μόσχα.
Η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού και θα είναι συνεχώς στο πλευρό της Κύπρου για μια βιώσιμη λύση του προβλήματος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από συνάντηση στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα.
Σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπέδειξε ότι η λύση πρέπει να εξασφαλίζει τη συγκατάθεση όλων των Κυπρίων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το «σχέδιο Ανάν» απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναζήτηση λύσης, συνολικής και διαρκούς. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι προφανές πως σε αυτό το στάδιο οι συνομιλίες πρέπει να ικανοποιήσουν την ανάγκη για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε τα βήματα, τα οποία έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ήταν η κατεδάφιση του τοίχου στη Λήδρας και η πρόταση για την υλοποίηση μικρών, αλλά συγκεκριμένων ενεργειών, όπως η σύσταση ομάδων εργασίας και η λειτουργία τεχνικών επιτροπών.
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι, αν αυτή η πρόταση υποστηριχτεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για κοινή εργασία επί συγκεκριμένων θεμάτων και πρόσθεσε ότι αυτό υποβοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
O Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Χασάν Ερτσακιτζά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί «να αλλάξει τη στόχευση της διαδικασίας της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».
Σύμφωνα με τον Χ. Ερτσακιτζά, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμά «να οδηγήσει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου και να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία για εντυπώσεις, παρά να επιδιώκει μια λύση σύντομα».
Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η επιστροφή στο «σχέδιο Ανάν» και η «δολοφονία» της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου είναι δύο θέματα «που δε βρίσκονται σε αντίφαση».
Ο Χ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι η δήλωση του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για συλλογή χρημάτων για συντήρηση των εκκλησιών στα Κατεχόμενα καταδεικνύει επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει τη συνολική επίλυση και «ο μόνος στόχος είναι η όσμωση και η δημιουργία νέων προβλημάτων».