Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Αγώνας σε πιο δύσκολες συνθήκες

Συνέντευξη με τον  Αλεξάντρ Κουβάγεφ, μέλος  του Προεδρείου της ΚΕ του  Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Α' Γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ

Δεν προβλέπεται σύντομη λύση στον πόλεμο στην Τσετσενία

Associated Press

Δεν προβλέπεται σύντομη λύση στον πόλεμο στην Τσετσενία
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνάντησης Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων, που διεξήχθηκε στις 23-25 Ιούνη στην Αθήνα, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Αλεξάντρ Κουβάγεφ, Α' Γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ, βουλευτή του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα, για τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία, για τη δράση του Κόμματος, το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

- Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση στη Ρωσία μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές;

«Θεωρώ ότι η κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση στη Ρωσία δεν έχει βελτιωθεί. Το ζήτημα είναι ότι η νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί συνέχεια της ίδιας ολέθριας για τη Ρωσία πολιτικής. Πριν απ' όλα, δεν υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Η ομάδα του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών υπό τον υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου Γκέρμαν Γκρεφ πρότεινε ένα είδος οικονομικού προγράμματος, αλλά αυτό δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία, διότι, πρώτ' απ' όλα προβλέπει την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την άρνηση της υποστήριξης των κρατικών επιχειρήσεων, δηλαδή αν μπορούν να επιβιώσουν, ας επιβιώσουν, αν χάνονται, ας χαθούν. Εκτός απ' αυτό, ο Πούτιν σε δηλώσεις του υπογράμμισε επανειλημμένα απ' αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις ότι δε θα υπάρξει επανεξέταση των αποτελεσμάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι όσα έχουν παράνομα ιδιωτικοποιηθεί θα παραμείνουν στα χέρια εκείνων των ιδιοκτητών που άρπαξαν την πρώην κρατική περιουσία, η οποία είχε αποκτηθεί με το αίμα και τον ιδρώτα ολόκληρου του σοβιετικού λαού και που ξεπουλήθηκε για πενταροδεκάρες σ' αυτούς τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, υπάρχει η πρακτικά οικονομική εξάρτηση της Ρωσίας από το ξένο κεφάλαιο. Η Ρωσία αρχίζει να μετατρέπεται σε αγορά για τα δυτικά προϊόντα, αγορά αρκετά φτηνής μισθωτής εργασίας και πηγή πρώτων υλών. Οι μεταποιητικοί κλάδοι της οικονομίας είναι πρακτικά περιορισμένοι, πουλάμε αργό πετρέλαιο, πουλάμε μη σιδηρούχα μέταλλα, φυσικό αέριο. Επομένως, δεν υπάρχει μια κανονική ανάπτυξη του κράτους.

Ο Α.Κουβάγιεφ
Ο Α.Κουβάγιεφ
Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα, βρίσκεται τώρα σε αρκετά θλιβερή κατάσταση. Εχω υπόψη μου την κατάσταση στην Εθνική Παιδεία, όπου χορηγούνται όλο και λιγότερα κονδύλια για τη λειτουργία της. Εχω υπόψη μου το σύστημα της Δημόσιας Υγείας, το οποίο, διατηρώντας, ας πούμε, ένα μέρος της δωρεάν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην πραγματικότητα είναι επί πληρωμή. Και για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ρωσίας δεν είναι πλέον προσιτή.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση, το πρόβλημα της Τσετσενίας παραμένει και θα παραμείνει, διότι δε βλέπουμε στρατιωτική λύση αυτού του προβλήματος. Και η κατάσταση όλο και περισσότερο επιδεινώνεται, χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές. Αν ο Πούτιν, στην ουσία, ποντάροντας στον πόλεμο στην Τσετσενία, έλαβε επιπρόσθετες ψήφους στις προεδρικές εκλογές, τώρα αρχίζει να λειτουργεί γι' αυτόν αντιστρόφως, διότι ο κόσμος βλέπει το αδιέξοδο των όσων εκεί συμβαίνουν. Δε λύνονται τα εθνικά προβλήματα στη Ρωσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιομορφίες, κάτι περισσότερο, χειροτερεύουν. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε επίσης ότι βλέπει τη δυνατότητα εποικοδομητικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, πράγμα που προκαλεί επίσης ερωτηματικά και ανησυχίες στην κοινωνία. Εκτός απ' αυτό, υπάρχει και η επικύρωση της Συνθήκης ΣΤΑΡΤ-2, η οποία οδηγεί, στην ουσία, στην καταστροφή του αμυντικού συστήματος της Ρωσίας, καταργεί την πυραυλοπυρηνική ασπίδα της χώρας. Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, αν ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα δε θα αρέσει κάτι στους Αμερικανούς, να προκύψει ένα άλλο Κόσσοβο ή κάτι παρόμοιο.

- Σχετικά με τα παραπάνω, τι μέτρα προτείνει το ΚΚΡΟ για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης;

«Το ΚΚΡΟ έχει ένα σαφές πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Κι αν κατορθώναμε να νικήσουμε στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, θα προτείναμε στην κοινωνία αυτό το πρόγραμμα, πολύ συγκεκριμένο, σαφές, όπου αναφέρονται το τι πρέπει να γίνει, από πού να παρθούν τα χρήματα, γιατί δημιουργείται τεχνητό έλλειμμα του προϋπολογισμού, στην πραγματικότητα χρήματα υπάρχουν και σχετικά μ' αυτό το κόμμα έχει επεξεργασμένες λύσεις.

Πριν απ' όλα, για την εξυγίανση της οικονομίας προβλέπει έναν νέο φορολογικό Κώδικα, τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος και του προϋπολογισμού. Στον νέο Κώδικα έχουμε προτείνει 18 τροπολογίες, οι οποίες θα επιτρέψουν την ενθάρρυνση των εγχώριων εμπορευματοπαραγωγών, για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται η σημερινή κυβέρνηση του Κρεμλίνου, θα αναζωογονηθεί η οικονομία».

- Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, παρ' όλη την άσχημη κατάσταση των εργαζόμενων στρωμάτων του λαού, σημειώθηκε αύξηση των δεξιών δυνάμεων στην Κρατική Δούμα και μείωση της δύναμης του ΚΚΡΟ;

«Το ζήτημα είναι ότι οι δεξιές δυνάμεις είχαν την ευρεία υποστήριξη του Κρεμλίνου, οργανωτική και οικονομική. Και όλες οι δομές της εξουσίας ενεργοποιήθηκαν στις εκλογές για να περάσουν τους υποψήφιούς τους στο Κοινοβούλιο. Αν και, μπορώ να πω, ότι δε σημείωσαν στις εκλογές την επιτυχία εκείνη που το Κρεμλίνο υπολόγιζε μ' όλη την ισχυρή πολύπλευρη υποστήριξη, παρ' όλο, μάλιστα, το ισχυρό διοικητικό σύστημα, τον κρατικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκαν. Αναπάντεχα μεγάλο υπήρξε το ποσοστό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του κινήματος "Ενότητα". Πρόκειται για καθαρά φιλοκυβερνητική παράταξη και Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Κρατική Δούμα, η οποία εκτελεί πιστά τις εντολές του Κρεμλίνου. Το ΚΚΡΟ έλαβε 1.000.000 περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Επειδή, όμως, νίκησαν όχι 4 όπως πριν, αλλά 6 κόμματα, ο αριθμός των εδρών μας στο Κοινοβούλιο είναι μικρότερος και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ψήφοι μπλοκαρίσματος στη Δούμα. Για μας είναι τώρα δύσκολο να περάσουμε κάποια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου ή να εμποδίσουμε κάποια απόφαση που προτείνει το Κρεμλίνο. Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να κάνουμε δυσάρεστες συμμαχίες, όπως, για παράδειγμα, κάναμε κατά την εκλογή του προέδρου της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ήταν μια αρκετά σωστή ενέργεια, συμφωνήσαμε με το κόμμα "Ενότητα" και κατορθώσαμε να εκλέξουμε τον δικό μας πρόεδρό της Δούμας.

Ηταν ένα σημαντικό από άποψη αρχών βήμα. Δυστυχώς όμως, τώρα μέσω της "Ενότητας" γίνεται η χειραγώγηση από μέρους του Κρεμλίνου και πολλές αποφάσεις δεν είναι δυνατό να τις περάσουμε. Γι' αυτό και υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, ας πούμε, στη θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας στην Κρατική Δούμα. Σε σχέση μ' αυτό, και στην κοινωνία δε συμφωνούν ενίοτε με τη δραστηριότητα του κόμματος γενικά για τις όχι και τόσο δημοφιλείς αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας στην Κρατική Δούμα, στη λήψη των οποίων παίρνουμε μέρος. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

- Ποια η εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΡΟ, στην κοινωνία, στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας, μέσα στις λαϊκές μάζες γενικά, οι συμμαχίες του;

«Θεωρώ ότι τώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την Κρατική Δούμα, με βάση τη διάταξη των πρακτικών δυνάμεων που έχουμε, ως πολιτικό βήμα, γιατί στην πραγματικότητα είναι ζήτημα αν κατορθώσουμε να περάσουμε κάποια μεγάλη απόφαση. Γι' αυτό θα πρέπει να δώσουμε την κύρια έμφαση στη δράση του κόμματος. Εμείς τουλάχιστον στην Οργάνωση Μόσχας εφαρμόζουμε μια τέτοια πολιτική, στις εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους δουλιάς. Είναι η δουλιά μέσα στις εργατικές κολεκτίβες, η οργάνωση του κινήματος διαμαρτυρίας μέχρι και τη γενική πολιτική απεργία. Είναι η δουλιά στα συνδικάτα. Με τα συνδικάτα έχουμε ορισμένα προβλήματα, αν και τελευταία πετυχαίνουμε πολλά από κοινού. Το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο καθήκον είναι, κατά τη γνώμη μου, η δουλιά με τη νεολαία. Εχω υπόψη μου το μέλλον του κόμματός μας. Δίνουμε τώρα τη βασική έμφαση στην προσέλκυση της νεολαίας στο κόμμα, από τη μια μεριά, και στην ανάδειξη νέων στελεχών στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, από την άλλη. Αν και κάνουμε κάποτε λάθος, θεωρούμε ότι σήμερα η νεολαία πρέπει να προωθηθεί στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, διότι το μέλλον του κόμματος εξαρτάται από τη νεολαία».

- Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, που συνενώνονται γύρω από το ΚΚΡΟ;

«Πράγματι, το ΚΚΡΟ είναι ο άξονας της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), την οποία απαρτίζουν περίπου 200 διάφορα κόμματα, κινήματα, οργανώσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά σήμερα, δυστυχώς, οι αρχές προσπαθούν να διασπάσουν και τη ΛΠΕΡ. Δημιουργούνται παράλληλες οργανώσεις με σκοπό να μειώσουν τη δύναμη των κομμουνιστών, της αριστερής αντιπολίτευσης, να την κατατεμαχίσουν, ακολουθώντας τη γνωστή παλιά τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Σε ό,τι αφορά το κύριο καθήκον μας, για το οποίο έγινε λόγος κι εδώ στη Διεθνή Συνάντηση, είναι να ενώσουμε το κομμουνιστικό κίνημα. Φρονώ ότι όσο διαφορετικά κι αν είναι ως προς την αριθμητική δύναμη και το δυναμικό τους τα κόμματα, θα πρέπει να ενωθούν. Αν δεν είναι δυνατό να ενωθούν αμέσως σ' ένα ενιαίο κόμμα, τουλάχιστον να εφαρμόσουν κοινή γραμμή και στις εκλογές, και στην οργάνωση μαζικών πολιτικών κινητοποιήσεων, μέσα στο εργατικό κίνημα. Δυστυχώς, αυτό για την ώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό. Αν και η Επιτροπή Μόσχας του ΚΚΡΟ καταβάλλει προσπάθειες για τη συνένωση των κομμουνιστικών οργανώσεων της πόλης. Πριν από δυο χρόνια συνήλθαμε και συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ΜΜΕ που έχουμε στη διάθεσή μας, την εφημερίδα μας "Πράβντα Μοσκβί", άλλες αριστερές εφημερίδες κ.λπ., να αυξήσουμε το τιράζ, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι σελίδες της εφημερίδας μας από άλλες οργανώσεις. Από την άλλη μεριά, συνεννοηθήκαμε να συνεργαστούν τα κομμουνιστικά κόμματά μας κατά την πραγματοποίηση μαζικών πολιτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, διαδηλώσεων, απεργιών, γενικά όλων των μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, καθώς και στις εκλογές. Στις εκλογές δεν τα καταφέραμε για την ώρα να πάμε σε κοινό μέτωπο. Εχουμε συνεννοηθεί να απέχουμε από τη δημόσια κριτική μεταξύ μας. Αλλά ούτε αυτό δεν πετυχαίνεται τελικά, τουλάχιστον επιδιώκουμε να αποφεύγεται αυτή. Το ΚΚΡΟ από την άποψη αυτή κρατάει το λόγο του. Συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο με σκοπό να συντονίζει τις κομμουνιστικές οργανώσεις της πόλης. Δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα, αλλά προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο».


Βασίλης ΖΟΥΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ