Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Ελαστική» εργασία και μείωση αυτοαπασχολούμενων

Η σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης στο εμπόριο σε συνδυασμό με τη μείωση θέσεων πλήρους απασχόλησης αλλά και του αριθμού του αυτοαπασχολούμενων - που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό πλήθος μικρών επιχειρήσεων του κλάδου - είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και του νέου ωραρίου λειτουργίας που θέσπισε η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των πολυκαταστημάτων, των μεγαλεμπόρων και των υποστηρικτών τους στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΒΕ.

Τα παραπάνω 3 στοιχεία, προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, (παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη και την ερευνητική ομάδα), όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται για το 2005, κάμψη στους δείκτες των πωλήσεων και των μεικτών κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ και βελτίωση της κατάστασης των ΟΕ και ΕΕ, (της πιο συνηθισμένης νομικής μορφής για τις μικρότερες επιχειρήσεις). Ωστόσο, οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης αναγνώρισαν πως στο δείγμα των ΟΕ και ΕΕ ανήκουν και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει η εικόνα του ελέγχου του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, δεν αντλούνται στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των αυτοαπασχολουμένων.

Από την έκθεση προκύπτει ότι το 2006 στο εμπόριο απασχολούνταν 789.290 άτομα, το 17,7% της συνολικής απασχόλησης, αυξημένο σε σχέση με το 2005. Ωστόσο, παρά τις ικανοποιητικές δηλώσεις των συντακτών της έκθεσης για την αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο και τη συμβολή του στη μείωση της ανεργίας:

  • Στο εμπόριο δημιουργήθηκαν 12.170 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης και χάθηκαν 5.018 θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι οποίες μετατράπηκαν σε μερικής! Το συνολικό ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι 5,8%, από τα υψηλότερα που ισχύουν. Οι μισθωτοί έφτασαν τις 412.501. Ειδικά στο λιανικό εμπόριο υπήρξε μείωση των απασχολουμένων.
  • Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εργοδότες κατά 504 (στις 94.464) και οι αυτοαπασχολούμενοι κατά 4.634 (στις 219.255), κάτι που δείχνει πόσο πλήττονται από την κυβερνητική φιλομονοπωλιακή πολιτική οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο αριθμός των συμβοηθούντων μελών κατά 6.368 (στις 63.072).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αλλά και τους συντάκτες της έκθεσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν το νέο ωράριο με προσλήψεις μερικής απασχόλησης και μείωση θέσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις με την επιστράτευση μελών της οικογένειας. Στο σύνολο των απασχολουμένων, το 52,2% είναι μισθωτοί, το 27,8% αυτοαπασχολούμενοι, το 12% εργοδότες και το 8% βοηθοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2005 (για το 2006 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία) στις ΑΕ και ΕΠΕ: Μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών από 9,4% το 2004 στο 5,7%. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,8% από 10,8%. Το ποσοστό μεικτού κέρδους μειώθηκε από 20,1% στο 20,5%. Στις ΟΕ και ΕΕ αυξήθηκε σε 26,5% από 22,5% το μερίδιο των επιχειρήσεων που είχαν κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ