Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Πολιτική εξυπηρέτησης επιχειρηματιών

Πριν ακόμα φτιαχτούν, ξεπουλάνε σε ιδιώτες τα δύο εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης σε Λάρισα και Ξάνθη

Στους ιδιώτες ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση τα δύο εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» σε Λάρισα και Ξάνθη, που πρόκειται να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης και να λειτουργήσουν μετά από τρία - τέσσερα χρόνια... Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Αλ. Κοντού στη Βουλή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που εφάρμοσε κατά γράμμα τον καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη και έκοψε στο μισό την τευτλοκαλλιέργεια, ανασκευάζει τα δύο ζαχαρουργεία σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης με τα λεφτά από το ξεπούλημα της μισής εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης στην ΕΕ και μετά θα τα παραδώσει σε ιδιώτες, ή αλλιώς σε «στρατηγικό επενδυτή», όπως το λένε. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας προκλητικής πολιτικής σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Κατά τ' άλλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε χτες άλλη μια ανακοίνωση - κοροϊδία με αφορμή μια ακόμα σύσκεψη που έγινε με θέμα την ανάπτυξη της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις ανά νομό των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ (όπως λέγεται επτά εταιρείες έχουν πάρει άδεια λειτουργίας) «προκειμένου να υπογραφούν περισσότερες συμβάσεις από τις ήδη υπάρχουσες με ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες μέσω συμβολαϊκής γεωργίας». Ακολούθως αναφέρεται πως «επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμβόλαια που υπάρχουν θα υπερβούν τις δυνατότητες απορρόφησης παραγόμενου βιοντίζελ από τα διυλιστήρια για το τρέχον έτος, να εξεταστεί εάν οι επιπλέον ποσότητες που θα παραχθούν από τις ενεργειακές καλλιέργειες μπορούν να απορροφηθούν το επόμενο έτος»...

Δηλαδή είναι που είναι εξευτελιστική η στρεμματική επιδότηση για τις ενεργειακές καλλιέργειες, είναι που είναι εξευτελιστικές οι τιμές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - που εδώ και καιρό προπαγανδίσει τα βιοκαύσιμα ως τη λύση στα αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ και σπρώχνει τους αγρότες προς τα εκεί - έρχεται και τους λέει να υπογράψουν συμβάσεις και να παράγουν, αλλά αν υπάρχουν επιπλέον ποσότητες δε θα απορροφηθούν και θα φανεί τι θα απογίνουν από το 2008! Αν αυτό δεν αποτελεί προκλητική κοροϊδία τότε τι αποτελεί; Επίσης είναι σίγουρο πως θα γίνουν μεγάλες εισαγωγές πρώτης ύλης για παραγωγή βιοκαυσίμων από τρίτες χώρες, σε τριτοκοσμικές τιμές, που θα είναι εντελώς απαγορευτικές για να μπορούν να τις συναγωνιστούν οι μικρομεσαίοι Ελληνες αγρότες. Οι επιχειρηματίες βιοκαυσίμων πάντως δε θα χάσουν σε καμία περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ