Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεγάλη ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Σε επανακατοχή της πόλης της Νάμπλους έχει προχωρήσει, επί της ουσίας, ο ισραηλινός στρατός από τα ξημερώματα της Κυριακής, με το πρόσχημα ότι «αναζητά καταζητούμενους και όπλα». Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισβάλει στην πόλη, μαζί με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, αλλά και εκσκαφείς. Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε όλη την παλιά πόλη, όπου κατοικούν περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν αποκλειστεί με οδοφράγματα πολλές οδικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν ασθενοφόρα, ενώ έχουν περικυκλωθεί και τουλάχιστον 2 νοσοκομεία. Στρατιώτες έχουν καταλάβει σπίτια και έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές, καθώς γίνονται έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι. Από τις συγκρούσεις που σημειώνονται, σποραδικώς, από την Κυριακή, έχουν τραυματιστεί 8 Παλαιστίνιοι. Δεκάδες είναι οι συλλήψεις, ενώ 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο σπίτι του.

Ο κυβερνήτης της πόλης εκτίμησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση από το 2004, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός Χανίγια, όσο και ο Πρόεδρος Αμπάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως προσπαθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες εθνικής ενότητας με τις προκλήσεις του. Και αυτό γιατί το Σάββατο, προσωρινά, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ μαχητών της «Χαμάς» και μιας οικογένειας που την κατηγορούν ότι ευθύνεται για τη δολοφονία μέλους της οργάνωσης. Σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 20.

Στο μεταξύ, χθες, έφθασε στη Μόσχα, για διήμερη επίσκεψη, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, με στόχο να πείσει το Κρεμλίνο να πιέσει για άρση του εμπάργκο και συνεργασία με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Πάντως, η γαλλική ηγεσία διέρρεε, μετά τη συνάντηση Σιράκ - Αμπάς, ότι, «υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείει τη συνεργασία με την επικείμενη κυβέρνηση ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ