Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με το γνωστό και επαναλαμβανόμενο πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η προληπτική καταστολή εντός και εκτός ΕΕ, η συνεργασία με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.ά.), η απροκάλυπτη επέμβαση σε τρίτες χώρες, ενώ προωθείται η κατάργηση του βέτο στους τομείς της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις, όπως φαίνεται και από την έκθεση που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφορικά με την «εξωτερική διάσταση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, τόνισε ότι «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υποτιθέμενης διαμαρτυρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το όργιο των πτήσεων της δράσης της CIA με τις ψήφους του Λαϊκού, του Σοσιαλιστικού κόμματος, των Φιλελεύθερων, Πρασίνων κ.λ.π., εγκρίνεται η Εκθεση του "σοσιαλιστή" ευρωβουλευτή Γκαρσία που κλιμακώνει την τρομοκρατική πολιτική της ΕΕ σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Με τις γνωστές πια επικλήσεις της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Εκθεση προτείνει εφαρμογή μέτρων σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση όπως:

- Ενταση της στρατιωτικοποίησης και "προληπτικής" καταστολής τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ με την ενίσχυση και αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για τα σώματα ταχείας επέμβασης - battlegroups - και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ - Europol, Frontex.

- Ακόμη μεγαλύτερη "συνεργασία" με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, αλλά και οργανισμούς όπως ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ κλπ, τόσο στο στρατιωτικό τομέα όσο και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

- Απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών με κυρώσεις και καταναγκαστικά μέτρα, διακοπή εμπορικών σχέσεων, καθώς και επιδοτήσεων όπως αυτές προβλέπονται στα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα χειραγώγησης της ΕΕ.

- Κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας (δικαίωμα βέτο) στους τομείς της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης, επισήμανε ότι «συμπέρασμα για τους λαούς είναι ότι όσο η ΕΕ επικαλείται τα δημοκρατικά δικαιώματα, τόσο πιο επιθετική γίνεται. Οσο εμφανίζεται να διαφοροποιείται με τις ΗΠΑ, τόσο πιο στενά συνεργάζεται για να χτυπήσει χώρες και λαϊκά κινήματα. Γι' αυτό και ο αγώνας των λαών πρέπει επίσης να είναι ενιαίος κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος στο σύνολό του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ